Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy átlagos jogosítványszerző tanfolyam tavaly augusztusban 235 050 forintba került, az előző évekhez képest ugrásszerűen növekedett a jogosítvány megszerzésének a díja. A magas költségek okai közt említhetők a rendkívül gyors ütemben növekvő üzemanyagárak, de a kiemelkedő kereslet is hajtja a drágulást.

A kormány korábban azt jelentett be, hogy aki 20 éves koráig sikeres KRESZ-vizsgát tesz, 25 ezer forintig visszakapja a képzésének összegét - olvasható a portálon.

„Nálunk három nagy tétel van. Az üzemeltetési költség, a bérköltség és járulékai és maga a járműeszköz beszerzési költsége. Az üzemeltetési költség a kormány üzemanyagár-maximálásának köszönhetően nem drágult” – mondta az Észak-Magyarországnak Orosz János, a Magyar Autósiskolák Szövetségének örökös elnöke.

A tanfolyamok iránti érdeklődést még a koronavírus-járvány sem fékezte, nagyjából ugyanannyian jelentkeznek évről évre az iskoláknál. Egyetlen érzékelhető hatás, hogy többen választják az online KRESZ-oktatást.

„Az uniós átlagtól sokkal alacsonyabb árú a jogosítvány szerzése. Csakhogy egy példát említsek, tőlünk nyugatabbra 55 euró egy óra díja, ez átszámítva körülbelül 19 500 forint, pedig ott is javarészt hazánkhoz hasonló autókkal oktatnak.”– tette hozzá Orosz János. Ezzel szemben Magyarországon egy óra díja 7000 forint körül mozog átlagosan, ez az ár a megyében is körülbelül ennyi.

A tavalyihoz képest a képzéseink ára nő, próbáltunk idén ahhoz igazodni, hogy ne kelljen év közben árat emelnünk, így ezért jutottunk a körülbelül 5 százalékos emelésre. Sajnos minden autósiskoláról elmondható, általános jelenség az országban, hogy nincs elég oktató a megnövekedett kereslethez, hiszen nagyon sokan szeretnének jogosítványt szerezni

– számolt be a lapnak Fazekas Zoltán, az UNI autósiskola vezetője. Ennek egyik oka, hogy a szakma folyamatosan öregszik és nincs elegendő utánpótlás, így a jogosítvány megszerzésének időtartama is növekedhet az előző évekhez képest.