A nemzetközi energiaárak esetleges tartós és jelentős emelkedését nem lehetne figyelmen kívül hagyni a lakossági rezsidíjakban sem - mondta a napilapnak parlamenti meghallgatásai után Palkovics László, a területért felelő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányítója, hozzátéve: a rezsicsökkentés és a hatósági energiaárak Európán belül mégis védik ettől a magyar családokat.

A miniszter szerint a nemzetközi energiaárak elmúlt hetekben tapasztalt ugrása ellenére a kérdés a magyarországi lakossági rezsinél nem időszerű. Ráadásul hosszabb időtávon tekintve a hazai hatósági díjak alakulása és szintje illeszkedik a nemzetközi tőzsdék ívébe.

Az energia mint termék ára a rezsinek csak egy része: a számlában megfizetjük ugyanis az ellátórendszer üzemeltetési költségeit is. Tehát egy esetleges drágulási hullámot az állam és a közműcégek más eszközökkel ellensúlyozhatnak. Megismételte az előadásaiban rögzítetteket, miszerint szeretnék "fenntartani", sőt lehetőség szerint folytatni a rezsicsökkentést.

Az ITM fenn kívánja tartani a lakosság energiahatékonysági támogatására szolgáló Otthon melege programot is.

Palkovics László nyilatkozatában az a figyelemre méltó, hogy a kötelező pártszólamok mellett, még ha elvi éllel is, de megpendítette a rezsiemelés lehetőségét - hjívta fel a figyelmet a Népszava.

Három hónapja - még a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) vezetőjeként - a lapnak Palkovics új energetikai államtitkára, Kaderják Péter fejtette ki: a lakosság központilag megállapított rezsijének előbb-utóbb le kell követnie a piaci folyamatokat. A közgazdász szerint ha a lakossági rezsi sokáig drágább a piacinál, a kereskedők előbb-utóbb úgyis a hivatalos ár alá ajánlanak. A piacinál tartósan alacsonyabb lakossági ár viszont veszélyezteti az ellátócégek egyensúlyát.