Ez egy átlagos méretű és fogyasztású, 52 négyzetméteres lakás esetében évente akár 19 ezer forint megtakarítást jelent. A Főtáv jóváhagyásra benyújtja a kezdeményezést a Magyar Energia Hivatalnak, így a budapesti fogyasztók a fűtési szezontól kevesebbet fizetnek a hődíjért - tudtuk meg Kovács Lajos vezérigazgatótól.

A díjcsökkentés független attól, hogy augusztus elsejétől a távfűtés 18 százalékos áfakulcsba tartozik, valamint a gáz árának őszre tervezett csökkenésétől is - ez utóbbi tovább mérsékli majd a távhő díját. A hődíj csökkenését az teszi lehetővé, hogy a július elsejétől kezdődött 2009/2010-es gázévben mind a Főtáv, mind a számára hőt termelő erőművek egyaránt a szabadpiacról szerzik be a gázt, és a versenypiaci ár csökkenésével a cég energiabeszerzési költségei mérséklődtek.

A társaság szerint emellett a költségek csökkentéséhez hosszú távon az energiahatékonyságon és a meglévő fűtési rendszerek modernizációján keresztül vezet út. Erre szolgál a sikeres, a fűtés szabályozhatóságát megoldó ÖKOPlusz program, amellyel átlagosan 17 százalékos hődíjköltség-megtakarítás is elérhető, amit 10 százalékos alapdíjkedvezmény is kiegészít. Az államilag is támogatott programra július 31-éig lehet pályázni.