A következő két hónapban egy műszakban dolgoznak a Suzuki esztergomi gyárában, de 2013 januárjától visszatérnek a két műszakra - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Hisashi Takeuchi, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója a sorozatgyártás elindításának húsz éves évfordulóján tartott rendezvényen.  (A vállalatot több mint két évtizede alapították, de az első generációs Swift sorozatgyártása 1992 októberében kezdődött).

A cégvezető azt is megerősítette, hogy idén várhatóan 155 ezer autó készül a gyárban, de a következő évet pozitív tervezés jellemzi, vagyis körülbelül 180 ezer autó gyártásával számolnak. Hisashi Takeuchi a Napi érdeklődésére kifejtette: ezt részben egy jövőre tervezett teljesen új modell bevezetésétől várják, aminek részleteiről nem árultak el semmit, a gyártás indításának pontos időpontját sem közölték, de a vezérigazgató annyit elmondott, hogy  az új modellt a Suzuki más leányvállalatánál is gyártani fogják. (Nemrégiben Urbán László vezérigazgató-helyettes lapunknak úgy nyilatkozott, hogy nagy reményeket fűznek az SX4-es utódjának szánt, a Párizsi Autószalonon S-Cross néven bemutatott koncepció-modellhez, ami nagyobb lesz elődjénél, a végleges nevéről azonban nincs még döntés.) Az új modell mellett egy régi márka ráncfelvarrástól is növekedést várnak 2013-ban. A gyár kapacitása lehetővé teszi a 180 ezer évi mennyiség gyártását, hiszen a legjobb évben csaknem 300 ezer Suzuki készült Esztergomban.

A Suzuki jelenleg 3100 főt foglalkoztat (2010 végén még 3500 fő volt a létszám), s ez a szám nem változik a következő hónapokban, amikor a kettőről egy műszakra állnak át, s a dolgozók bére sem módosul, csak a pótlék rendszerben lesz némi változás, a cégnek tehát nincs létszám leépítésre vonatkozó terve, sem idén sem jövőre - hangsúlyozta Hisashi Takeuchi.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a cég legnagyobb piaca Oroszország, amit Németország, Anglia, Franciaország és Olaszország követ, s az említett 155 ezer autóból körülbelül négyezer kerül a magyar piacra. A cég itthon ezzel kb. 7 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, amit jövőre 8-ra, a későbbiekben pedig 10 százalékra kívánnak növelni.