Kiváló első félévet zárt a K&H Bank. A hitelintézet az első félévben 37,4 milliárd forintos adózott eredményt ért el, a K&H Biztosító pedig 4,2 milliárdos nettó profittal zárta az első hat hónapot - közölte Guy Libot vezérigazgató a társaság sajtótájékoztatóján. Az új lakossági kihelyezés 44 százalékkal nőtt, 150 milliárd forintot tett ki, az NHP Hajrá hitelek állományából 222 milliárd forintnyira a K&H szerződött a cégekkel. 

A digitális szolgáltatások egyre népszerűbbek, a számlanyitások 40 százaléka már a számlanyitási alkalmazáson keresztül történik, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező ügyfelek 450 ezer digitális zöldkártyát kaptak a biztosítótól. A zöldhitelezésben is egyre aktívabb a csoport, a megújuló energiaforrások finanszírozási értéke meghaladja már a 100 milliárd forintot. A befektetési alapok bruttó értékesítésének több mint 20 százaléka kerül társadalmilag felelős befektetésbe. 

A moratórium hatását még nem lehet pontosan tudni

Tavaly a K&H veszteséges volt az első félévben a hatalmas céltartalékolás miatt, amit a covid-19 járvány hatásai miatt képzett a hitelintézet. Akkor 19 milliárd forintot tartalékoltak erre a célra, ebből azóta 4,3 milliárd forintot visszaírtak, mert most már kisebb veszteséget várnak. A valóság pillanata persze csak a moratórium után derül ki, ami nem most lesz - mondta Gombás Attila pénzügyi divízió-vezető. A 2022. közepéig kitolt moratórium határa egyelőre még nem kalkulálható pontosan. Ha kijönnek a hivatalos döntések a hosszabbításról, akkor a K&H felülvizsgálja majd a céltartalék értékét, amely jelenleg 15 milliárd forint. 

A K&H hitelállománya éves szinten 13 százalékkal nőtt, gyorsabban, mint a bankszektor egészénél, de az utolsó félévben csak 2 százalékos volt a bővülés, ami azonos a piac átlagával. A betétállomány mérsékeltebb ütemben nőtt, mint a piaci átlag, kivéve a lakossági betéteknél, amelyek 20 százalékkal nőttek. 

A hitelállományon belül is a lakossági szegmens teljesít a legjobban, 55 százalékkal nőtt a jelzáloghitelek kihelyezése (a piaci átlag 33 százalék), a babaváró hiteleknél 33 százalékos növekedés volt, miközben a piac 9 százalékkal zsugorodott, a személyi hiteleknél 20 százalékos növekedés volt a banknál. A lakásfelújítás az év slágertémája a kormány által támogatott program és hitel miatt. Eddig 500 támogatott felújítási hitelt folyósított a bank 2,4 milliárd forint értékben, az átlagos hitelméret 5,3 millió forint volt. A felújítási hitelpiac kisebb a vártnál, vélhetően sokan meggondolták magukat az árak és az elhúzódó munkálatok miatt. A személyi kölcsönöknél 27-ről 38 százalékosra nőtt az olyan hitelek aránya, amelyeket lakásfelújítás finanszírozására vettek fel. 

A vállalatoknál az NHP után az Exim kárenyhítő hitelprogramjában is részt vesz a bank, ennek keretében 57 milliárd forintra szerződtek le eddig a cégekkel. A vállalati hitelek volumene éves összevetésben 5 százalékkal növekedett. 

Erős félévet zárt a biztosító

A biztosítási üzletág 4,2 milliárd forintos nettó nyereséget ért el az első félévben - mondta Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója. A nem életág díjbevétel elérte a 28,5 milliárd forintot, a leggyorsabban a casco-, a kkv- és a lakásbiztosítások díjbevétele növekedett. 

Az életbiztosítási terület a rendszeres, unit linked szerződések száma 37 százalékkal nőtt, a kockázati életbiztosításoké 10 százalékkal emelkedett. A járvány harmadik hulláma alatt nőtt a betegségi és haláleseti kárigények száma, az első két hullámban nem volt komolyabb kiugrás ezen a téren. A nem életágon a kárigények száma a lezárások idején csökkent, azóta viszont visszatért a korábbi szintre.