„A K&H jó pénzügyi eredményei a hitelvolumenek jelentős emelkedésének, továbbá a betéti és a befektetési alap állományok dinamikus bővülésének köszönhetőek. A K&H ebben a negyedévben olyan új, piacvezető innovációkat vezetett be, mint a mesterséges intelligencia által vezérelt modellek segítségével működő befektetési alap, illetve mostanra nálunk érhető el a legtöbb féle okosórás fizetés” - mondta Guy Libot, a K&H csoport vezérigazgatója.

A K&H Bank adózás utáni eredménye elérte az 59 milliárd forintot, ami a kétszerese a tavalyi első kilenc havinak. A bank rendkívüli tételek nélküli eredménye egy év alatt 30 százalékkal emelkedett. A pénzintézet teljes hitelállománya 11 százalékkal, 2071 milliárd forintra nőtt, az új hitelkihelyezések volumene pedig elérte a 444 milliárd forintot az év első 9 hónapjában. A betétállomány 12 százalékkal, 3254 milliárd forintra, a befektetési alapok állománya pedig 14 százalékkal, 744 milliárd forintra emelkedett.

A K&H is bővítette termékpalettáját a kis- és középvállalkozások számára kedvezményes finanszírozást kínáló, rövid és hosszú lejáratú Széchenyi GO! hitelekkel, emellett az energiahatékonyság növelését célzó hitelekkel finanszírozza a lakóingatlanok felújítását és modernizálását. Október végéig a bank több mint 800 támogatott lakásfelújítási hitelt folyósított, 4,3 milliárd forint összértékben.

Tovább bővülhet a hitelezés

A fogyasztási hitelezésen belül a lakásfelújítási célú kölcsönök aránya egy év alatt 23-ról 34 százalékra emelkedett. A K&H által folyósított babaváró hitelek értéke a tavalyi év azonos időszakához képest 25 százalékkal nőtt, míg a piac 10 százalékkal csökkent. A banknál arra számítanak, hogy a Zöld Otthon hitelprogram keretében nagy volumenű hitelkihelyezés lesz, többezer igénylő számára, ami extra bővülést hozhat a lakáshitelek eleve növekvő piacán. A vállalati, kkv finanszírozási oldalon az NHP Hajrá! programon belüli teljes leszerződött állomány elérte a 224 milliárd forintot, az Exim Kárenyhítő hitelprogramján belül pedig 77 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttek a harmadik negyedév végéig.

A K&H Biztosító 2021 harmadik negyedévének végére a nettó nyereség elérte a 4,8 milliárd forintot. A nem-élet üzletág 40,3 milliárd forint díjbevételt könyvelhetett el a casco, a lakás- és a kkv biztosítások dinamikus növekedésének köszönhetően. Az életbiztosítási üzletágon belül a rendszeres díjas, biztosítási egységhez kötött (unit-linked) termékek díjbevétele 24, míg a rendszeres díjas, kockázati életbiztosítási termékeké 10 százalékkal nőtt éves szinten. 

Az idén indult a K&H teljesen online számlanyitási szolgáltatása, a februári bevezetés óta az online számlanyitások száma 18 000-re nőtt. Az ügyfelek 85 százaléka már digitálisan aktív, ami 600 ezer klienst jelent. Különösen az okostelefonnal végrehajtott fizetések népszerűek: havonta több mint 1,6 millió alkalommal kerül sor ilyen műveletre. Mára a digitalizált kártyák 15 százalékát használják okosórával történő fizetésre. 

A K&H a magyarországi pénzügyi vállalkozások közül elsőként 2021-ben eléri a teljes karbonsemlegességet a saját működésében. 2021 első 9 hónapjában a K&H 36,6 milliárd forintnyi társadalmilag felelős befektetést (SRI) értékesített; azaz minden ötödik ügyfél SRI-alapba fektetett be.