Visszafogták a következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásaikat a hazai, kétmilliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok. A K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredménye szerint a jelenleginél átlagosan 2,8 százalékkal vár nagyobb árbevételt a szektor. Ez tavaly év végéhez képest egyértelműen visszaesés (3,2 százalék) és az MNB jövő évi 2,9 százalékos inflációs várakozásától is elmarad - mondta Patrick Van Overloop, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A szerényebb várakozások a belföldi és külföldi piaccal kapcsolatban egyaránt tetten érhetők. Miközben hasonló arányban várnak a cégek bevételnövekedést a külpiaci (39 százalék) és belföldi (35 százalék) értékesítésből, annak átlagos mértéke eltérő: az exportpiacon 3,4 százalékról 3 százalékra, a hazain 2,8 százalékról 2,5 százalékra mérséklődött a várt növekedés mértéke. A hazai értékesítésből várt árbevétel-bővülés mértéke az elmúlt egy évben folyamatosan nőtt - köszönhetően a dinamikusan növekvő belföldi fogyasztásnak -, így kérdéses, hogy a mostani visszaesés csupán csak átmeneti vagy tartós lesz - mondta a szakember.

Eközben a profitkilátások drasztikusan romlottak. A várt profitnövekedés mértéke több mint felére, 2,2 százalékról 1 százalékra zuhant, ezzel elérte mélypontját az index négyéves történetében. A közép-magyarországi vállalatok a legoptimistábbak, ők 1,8 százalékos profitbővülésre számítanak, Nyugat-Magyarországon az adózás előtti nyereség 0,6, Kelet-Magyarországon pedig mindössze 0,05 százalékos növekedését várják a következő egy év során.

A K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelynek keretében 250, kétmilliárd forint feletti éves árbevételű, nem állami tulajdonú cég döntéshozóját kérdeznek meg. A legutóbbi felmérés 2018. február 20. és március 7. között zajlott.

Képünk illusztráció, forrása: Kovács Petra / Napi