Még 2015 elején egy kormányhatározat rendelte el, hogy egy "központi adatfeldolgozó" végett az MFB Zrt-nek kell céget alapítania, ehhez a költségvetés hárommilliárd forintot adott.

Azóta sem derült ki igazából mi volt a zrt. feladatra. A megalapításkor kiadott közlemény szerint "központi adatgazdálkodóra" van szükség, ami hozzájárul az energiaellátás biztonságához és hatékonyságához, mi több, "választ ad a hazai közműszektor évtizedes problémáira" - írta a napilap.

A KAF az identitásvitától mit sem zavartatva megkezdte működését. Az állományi létszám 2016-ban 40 fő volt, a bérköltség 600 millió forintra rúgott. 2017 végére 17-en maradtak, akik 327 millióba kerültek.

A könyvek szerint ezalatt több százmilliónyi tárgyi eszközt, több milliárdnyi forgóeszközt halmoztak fel, százmilliókért vettek szolgáltatásokat és anyagokat. Érdemi tevékenység híján mindez 2015-ben 462 milliós, 2016-ban 1,26 milliárdos, 2017-ben pedig 912 milliós veszteségbe torkollott. Három év alatt tehát, minden látványos eredmény nélkül, mind a hárommilliárd forintot elköltötték.

Tavaly novemberben az adóhivatal, idén januárban pedig egy közjegyző indított végrehajtást a társaságnál. Április elején pedig - vélhetően egy kifizetetlen beszállító kérésére - a bíróság elrendelte a cég felszámolását is.