A betéti oldal

 

Példásan gyorsan ugrottak a hazai pénzintézetek – láthatóan jó néhányuk árazási testületének okozott meglepetést a kihirdetett új inflációs pálya. Mindezek fényében aligha lehet meglepő, hogy a bankok ezúttal döntően a hosszabb lejáratokra nyestek jelentősebbet a kamatokból: a kisebb összegeket rájuk bízóknak egyre inkább hármassal kezdődő kamatszintekkel kell megismerkedniük. Mindemellett borítékolható, hogy a további kamateróziótól tartó ügyfeleket, akik az átmenetileg még magasabb lekötési kamatok közt bogarászva találnak egy 5 százalék felé vagy talán még a fölé is tendáló, 6, illetve 12 hónapos kamatot, a pultok mögül bizonnyal megpróbálják majd rábeszélni, hogy válassza inkább a „hihetetlenül” kedvező, 30–50 bázisponttal magasabb, 1 hónapos betétet...

Az elismerés hangján kell ugyanakkor szólnunk a Raiffeisenről: a pénzintézet új kamatai 0,2–0,5 százalékponttal maradnak csak el a július közepén érvényes szinttől, úgy, hogy a kisebb csökkenést a hosszabb lejáratokon kellett elszenvedniük az ügyfeleknek. A nagyobb kamatok még az Inter-Európánál kaptak „finom” támogatást: a bank által kínált 3,85–4,6 százalékos éves kamat csak 55 bázispontos csökkenés az általánosnak mondható 65–75 bázispontos kamaterózióval szemben. Konzekvens bankként jellemezhetjük az OTP-t: a pénzintézet – az akciós 1 hónapos betétjét leszámítva, ahol a nagyobb pénzeknél csak fél százalékpontot vágott – minden soron 0,75–1,00 százalékpontos kamatcsökkentést jelentett be – szeptember 9-től. A komolyabb csökkentés a nagyobb vagyonokat érinti itt is.

A K&H-nál és a HVB-nél a 2, illetve 3 hónapos kiemelt betétek és akciós kamatok visszavétele miatt sérül egy kicsit a sor – mindkét banknál 1,25 százalékos kamatvágást kell lenyelniük az érintett megtakarításokban gondolkodóknak –, ám ettől eltekintve a bankok kivétel nélkül a 6, illetve 12 hónapos betéteknél vágtak komolyat. A „visszafogottakat” a kamatszintből másfél hónap alatt 50–85 bázispontot vágó CIB, HVB és MKB képviseli, míg egy százalékpontos kamatcsökkenéssel is számolhatnak a K&H, a Bank of China és az ÁÉB ügyfelei, miközben a rövidebb lejáratra szóló ajánlatok ennél némileg szerényebb mértékben csökkentek. Néhány bank – Budapest Bank, Erste, IC, ING, Volksbank, Porsche – jelenleg még adós új kondícióival (legkésőbb szeptember elején borítékolhatóan megismerkedhetünk velük), ám ez nem jelenti azt, hogy a július közepéhez képest ne csúsztak volna máris lejjebb ajánlataik, hiszen a július végi kamatvágást azért már érvényesítették – igaz, mértékletesen. A BB-nél például csak a 3 hónapos lekötésig érződik a kamaterózió 25 bázispont erejéig, a Volksbanknál viszont csak a 2 hónapos akciós kamatot süllyesztette el a korábbi MNB-kamatdöntés. A sorból az Erste lóg ki egy kicsit, az IC Bank pedig nagyon: előbbi kamatai 20–66 bázisponttal csúsztak lejjebb, miközben az eseti és az ismétlődő betétlekötés kamatai teljesen lefedték egymást, míg az utóbbi az egyhetes akciós kamatszintnek kegyelmezett csak 55 bázispontos csökkenéssel az általános 0,75 százalékpontos „kasza” után.

 

A jegybanki kamatlépés után érdekessé vált a hitelpiac is

 

Nos, elmondhatjuk, hogy továbbra is az MKB az egyetlen bank, amely személyi és fogyasztási hitelfronton is gyorsan követi a jegybanki változásokat: a pénzintézet folyószámlahitele 75 bázisponttal lett olcsóbb, ma már 20,50 százalékon elérhető. Ennél is jelentősebb, 1,25 százalékpontos a csökkenés a betétfedezetű forinthitelnél (10,75), illetve a lombardkölcsönnél (11,00). Szabad felhasználású jelzáloghitelt 75 bázisponttal olcsóbban, a kamatperiódustól függően 12,75-15,25 százalékos éves kamaton kaphatunk. Az ING-nél július közepéhez képest 0,30 százalékponttal alacsonyabb, 11,10 százalékos kamaton igényelhetünk szabad felhasználású jelzálogkölcsönt. A Volksbanknál a jövedelemalapú, szabad felhasználású kölcsön 14,15, a fedezetalapú 14,65 százalékos szintje 23 bázispontos kamatcsökkenés után alakult ki. Az Erste piaci kamatozású, szabad felhasználású jelzáloghitele 20,47 százalék helyett 20,38 százalékon férhető hozzá. Az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) betétfedezetű hiteleit adja negyed százalékponttal olcsóbban, 9,50-9,75 százalékos kamatszinten.

A lakáscélú hitelek esetében az OTP kamatcsökkenést jelentett be, az Erste ugyanakkor az euróalapú konstrukciók esetében a teljes hiteldíjmutatót (THM) csökkentette. Érdekes ugyanakkor, hogy a devizaalapú kölcsönöknél a Volksbank 2 bázisponttal növelte a svájcifrank-alapú hitelek kamatát, míg az ÁÉB-nél a frankalapú és az euróalapú hitelek kamata is magasabb, mint július közepén volt.