Az Elmű budapesti ügyfélszolgálatán tartott tájékoztatón a szóvivő bemutatta az egyszerűbb és közérthetőbb energiaszámlát. Boross Norbert, az Elmű-Émász stratégiai igazgatója az egyszerűsítések között említette, hogy az ezer forintnál kisebb számlákat csak akkor kell kifizetni, amikor a számla értéke túllépi ezt az összeget. A hétvégi házak, garázsok villanyszámláját a társaság kamatmentesen meghitelezi a fogyasztóknak.

A számlák egyszerűsítéséhez két-három hónap átfutás kell - mondta Szollár Domokos -, így szeptembertől a számla első oldalán lényegében a fogyasztó adatai mellett csak a számla értéke szerepel. A részletek a hátoldalon lesznek, és aki további információk kér, az a szolgáltatók honlapján megtalálja majd. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a számlán lévő tájékoztatás segíti a tudatosabb energiafelhasználást.

Az ügyfélszolgálaton gyorsul az ügyintézés. A szolgáltatóknak 15 napon belül érdemi választ kell adniuk az ügyfél megkeresésére, és ha nem teljesítik ezt, akkor kötbért kell fizetniük. Boross Norbert elmondta, hogy a 15 napos határidő betartása egyes szolgáltatóknak jelenthet problémát, az Elmű-Émásznak nem. A határidő egyébként az európai átlag alatt van.

A tartozás miatt kikapcsolt szolgáltatást a számla teljes kifizetése után két napon belül vissza kell kapcsolni. Ellenkező esetben a harmadik napon a visszakapcsolási díj 50 százalékát kell elengednie a szolgáltatónak, a negyedik napon pedig a 100 százalékát.

Szigorították az előre tervezett karbantartások maximális idejét is. Egy téli napon például legfeljebb nyolc órán át lehet szüneteltetni az áramszolgáltatást.

Szigorították a szolgáltatásváltás szabályait is, és fix határidőket állapítottak meg arra, hogy a fogyasztót a régi szolgáltatója "átengedje" az újhoz.

A következőkben a szolgáltatók üzletszabályzatában kell rögzíteni a kapcsolódó szolgáltatások díját. Iyen például a mérő felszerelésének ára.

A gázár emelését firtató újságírói kérdésre Szollár Domokos elmondta: a kormány mindent megtett azért, hogy a legkisebb mértékben emelkedjen az ár, és ebben az energiaügyekért felelős minisztérium és a Magyar Energia Hivatal is partner volt. Az indokolt 17-20 százalékos áremelés ezért lett átlagosan 10,1 százalék április elsején - tette hozzá.