Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor szerda délután Facebook-oldalán jelentette be a kormány döntését, amely szerint október végi szinten rögzítik a lakossági jelzáloghitelek kamatait. Az intézkedés január elején lép hatályba, és a félév végéig tart majd.

A bejelentés alapján a money.hu szakportál úgy véli, az intézkedés azokat érinti, akik változó kamatozású hitellel rendelkeznek és október 27. után van a kamatfordulójuk, vagyis azután módosul a következő időszakra vonatkozó kamat, az alapján pedig a havi törlesztőrészlet. E hitelek esetében írja elő a kormány azt, hogy a hitel kamatbázisa az október 27-ei pénzpiaci kamatláb lehet. E hiteleknél a leggyakrabban használt pénzpiaci kamat a 3 havi bubor, azaz az irányadó budapesti bankközi hitelkamatláb, amelynek kamata a most meghatározott napon 2,02 százalék volt - írja az Mfor.hu.

Azoknak a hiteleseknek, akiknek 2022 első félében lenne a kamatfordulójuk, az új fizetendő kamatot úgy kell megállapítani, hogy annak kamatbázisa a fent említett bubor-érték lehet (vagy más kamatbázis esetén az aktuális bubor vagy állampapír-hozam.)

Akiknek október 27. és 2022. január 1. között fordul a hitelük, a novemberi és a decemberi törlesztőrészletük magasabb lehet. Ezt az emelkedést már nem kapják vissza, azonban a januári törlesztőrészletük - amelyet februárban kell megfizetniük - már kisebb lesz.

Azon ügyfeleknek, akiknek október 27. és jövő év júniusa között nincs kamatfordulója, nem változik a törlesztőrészletük – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a következő egy évben 463 ezer hitelszerződés esetében lesz esedékes a kamatforduló. Ebből azok részesülhetnek a kedvezményes kamatozásban, akiknél ez a határidő az első félévre esik. Az érintettek döntő része, 420 ezer ügyfél olyan változó kamatozású kölcsönt vett fel, ahol évente többször, akár háromhavonta változhat majd a bázis. A mostani akció őket védi meg. Azért fontos ez az ügyfélkör, mert ezen hitelesek között bőven találunk olyat, akinek korábban a devizahitelét forintosították és kötötték a 3 havi buborhoz.

A 3 havi bubor az október végi 2,02 százalékról a mai napra már 3,94 százalékra emelkedett és - miután a jegybanki kamatemeléseknek egyelőre nem látszik a vége - előfordulhat hogy 2022 első félévének végére ez a szint 5-5,5 százalékra is felugorhat.

A jegybanki számítások szerint az átárazandó hitelállomány mintegy 2070 milliárd forintot tesz ki. A bubor emelkedése ezen ügyfelek esetékben 3-3,5 százalékos tehernövekedéssel járhat. Márpedig a törlesztőrészletekre nézve már most sokan 20-25 százalékos törlesztőteher-emelkedéssel számolhatnának a magasabb pénzpiaci kamat miatt.

A fentiek alapján a bankrendszernek ez az intézkedés 20-30 milliárd forintjába fájhat, ez az az összeg amelyet az emelkedő bubor ellenére sem tud beszedni a következő 6 hónapban a money.hu számításai szerint - írta az Mfor.