A kormány által bejelentett pénztárgépcsere-programnak köszönhetően az elmúlt hónapokban jelentősen visszaesett a pénztárgépeket árusító cégek forgalma, akik a nagy nyári rohamban sem bíznak. A pénztárgépeket használó cégek pedig eladnák a lassan elavulttá váló eszközeiket, ám ez meg a kereskedőknek nem kell, mondván, pár hónapon belül úgyis elektronikai hulladék lesz belőlük, külföldre pedig csak vesztességgel tudnák értékesíteni őket.

Csak az vesz mostanában pénztárgépet, akinek ez elkerülhetetlen - állították egybehangzóan a Napi Gazdaságnak a szektorban dolgozó vállalkozások. Ennek megfelelően kizárólag azok vannak az érdeklődők között, akik például új vállalkozást, üzletet indítanak, vagy muszáj lecserélniük a régi, már tönkrement szerkezetet. Ebből a vevőből azonban nagyon kevés van, aki mégis feltűnik, az is nagyon olcsó megoldást keres - esetleg bérlést -, amellyel kihúzza a június végén lejáró határidőig - nyilatkozta lapunknak Golány József, a Cas Tech Trade Kft kereskedelmi vezetője. Ez így van, senki sem akar egy-két hónapos használatba beleölni több tízezer forintot - egészítette ki Fehér István, az Ágens Bt. tulajdonosa.

Még március végén is módosították az előírásokat

Egyetértett ezzel Csopják Tibor, a Prof-Szer Kft. vezetője is, aki immár azt javasolja a vevőknek, hogy érdemesebb olyan eszközt vásárolni, ami - legalábbis a jelenlegi állás szerint - átalakítható lesz az új normáknak. A probléma azonban éppen az, hogy még senki sem tudja biztosan, hogy milyen feltételeknek kell majd megfelelnie az új pénztárgépeknek - magyarázta Fehér, aki hozzátette, hogy még március végén is módosították az előírásokat. A jelenlegi bizonytalan helyzetet minden kereskedő rosszallotta: nem lehet előre tervezni, amikor a gyártó még a prototípust sem készítette el, akkor rendelni sem lehet belőle, így pedig várhatóan csak az utolsó pillanatban jelennek meg a boltokban az eszközök, az alkatrészek pedig még később - ez pedig sem a vevőknek, sem az eladóknak nem érdeke.

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszterként 2012. október 5-én jelentette be, hogy a pénztárgépekbe be kell építeni egy online kapcsolatot a NAV felé - bolgár példára - , az áfaelkerülés mérséklésére, amitől akkor azt várták, hogy 95 milliárd forinttal javuljon a kereskedelem áfabefizetése.

Az új pénztárgépekre való átállás időpontja május 1-je. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a pénztárgéphasználatra kötelezettek az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeket június 30-ig, az ezzel rendelkező - jellemzően PC alapú pénztárgépeket - december 31-ig működtethetik anélkül, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szankcionálná az átállás elmulasztását. Csopják Tibor ugyanakkor arra hívta fel a figyelmünket, hogy a jelenleg használatban lévő pénztárgépek mintegy 97 százaléka az előbbi kategóriába tartozik, azaz az év közepén lejár a türelmi idő.

Fel lehet-e készülni a nyári rohamra?

Bár a szektorban dolgozó cégek forgalmának elvileg jót tenne, hogy a jelenleg ismert szabályozás szerint a használatban lévő pénztárgépek 95 százaléka nem lesz átalakítható és ezáltal a vásáslásra kényszerítik a vállalkozásokat, többen kétségüknek adtak hangot ezzel kapcsolatban. Csopják például azt hangoztatta, hogy a forgalmazók és a gyártók a jelenlegi helyzetben június közepére, vagyis fél hónappal a határidő lejárta előttre ígérték az új pénztárgépek megjelenését, így egyáltalán kérdés, hogy sikerül-e határidőre beszerezni őket. Amennyiben igen, úgy az azt a helyzetet eredményezheti, hogy átcsapnak a fejük felett a hullámok, azaz várhatóan hirtelen több megrendelést kapnak, mint amennyit képesek lennének feldolgozni - ha pedig előre rendelnének sok pénztárgépet, akkor félő, hogy a nyakukon marad - állították mások.

A nemrég bejelentett 50 ezer forintos állami támogatás lehet, hogy jó a cégeknek, de nem jó a kereskedőknek - hívta fel egy másik problémára a figyelmet Fehér. Szerinte ugyanis senki sem tudja jelenleg, hogyan fog kinézni és működni az állami kedvezményre jogosító bon, így pedig félő, hogy megnő az ezzel kapcsolatos visszaélések száma. Amennyiben pedig minden rendben, úgy az eladónak az elmúlt hónapok vásárlónélkülisége után inkább az azonnali pénzre lenne szüksége, nem pedig arra a bizonytalan helyzetre, hogy majd valamikor megkapom az államtól a pénzem - fogalmazott az Ágens Bt. tulajdonosa.

Sokan eladnák a jelenlegi pénztárgépüket

Arról szinte minden kereskedő beszámolt, hogy nőtt azon ügyfelek száma, akik érdeklődtek aziránt, hogy mennyiért tudnák eladni a jelenlegi, átalakíthatatlan pénztárgépüket. Csopják szerint a piacon lévő szerkezetek 95 százaléka nem átalakítható, így érthető, hogy minél többen szeretnének megszabadulni tőlük, mielőtt elektronikai hulladék válna belőlük.

Márpedig másra nemigen lehet használni őket, hiszen ezek a pénztárgépek speciálisan a magyar piacra lettek fejlesztve, így külföldön csak átalakítással és ezáltal akkora ráköltéssel lehetne értékesíteni őket, amellyel már nem érné meg a próbálkozást sem - mondták egybehangzóan a kereskedők.