A Fidesz a napokban terjesztette a parlament elé a földgáz-, és áramtörvény módosításáról szóló jogszabály tervezetét, amely a lakossági tarifák megállapítását a nemzeti fejlesztési miniszteri hatáskörbe utalná. A törvénymódosító javaslatok nyilvánvalóan az Orbán Viktor miniszterelnök által kedden a parlamentben bejelentett célt szolgálják, amely szerint a kormány befagyasztja a közüzemi díjakat.

Sem a kedden bejelentett ármoratórium, sem a szerdán beterjesztett törvénytervezet nem szól azonban a távfűtésről, és a távhőszolgáltatók által a lakossági távfűtési ellátás céljára vásárolt földgázról. Így, ha a tervezet jelen formájában emelkedik törvényi erőre, az a lakossági távhőtarifák emelkedését okozhatja.

A fővárosban 2007 óta nem emelkedett az alapdíj, 2009-ben egyenesen csökkent, idén pedig biztosan nem emelkedik majd - mondta el Balog Róbert, a Főtáv szóvivője. A távhőszámlában megjelenő hődíj azonban döntően a földgáz árától függ, a hőszolgáltatók ugyanis zömmel gázalapú termelést folytatnak.


Átháríthatják a költségeket

A távhőtermelő társaságok nem a lakossági díjszabás szerint vásárolják a földgázt, vagyis a tervezet értelmében esetükben nem érvényesülhetne a miniszteri ármegállapítás. Mindez azt jelentheti, hogy egy lehetséges gázáremelkedés az ő esetükben akár a piaci drágulásánál is nagyobb lehet - lévén a gázszolgáltatók valószínűleg rájuk terhelnék a lakossági szegmensben nem érvényesíthető plusz költségeket is.

Mivel az energiaköltség a hődíjban jelenik meg, a távhőszolgáltatók egy ilyen kedvezőtlen esetben kénytelenek lennének a végfelhasználói tarifákban is érvényesíteni magasabb költségeiket, ami praktikusan a távfűtés drágulását jelentheti - mondja a szóvivő, hozzátéve, hogy egyelőre tervezetről és valószínűleg korántsem a végleges változatról van szó. Egyébként a piacnyitás előtt a távhőszolgáltatók is a lakossági tarifákon vásárolhatták a földgázt.


Korrekció jöhet

Valószínűleg korrigálni fogják a tervezetet, amelyből vélhetőleg a sietség miatt maradhattak ki a távfűtésre vonatkozó paragrafusok - mondta el a Napi kérdésére Barta Judit, a GKI Energiakutató és Tanácsadó kft. ügyvezető igazgatója.

A kutató szerint alkalmasint kiterjesztik a moratóriumot a távfűtésre is, és így a lakossági ellátáshoz felhasznált gáz esetében is a hatósági árképzés fog érvényesülni; várakozásai szerint erre az őszi fűtési szezon kezdetéig sor kerülhet. Ellenkező esetben a távfűtés - a lakossági gázzal és villannyal szemben drágulhatna, ez azonban azért sem valószínű, mert közel 700 ezer magyar háztartás oldja meg fűtését távhővel.


Jó lehetőség

A közüzemi díjakra tervezett moratórium jó lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy megvizsgálja: a díjak valóban a tényleges költségeket tartalmazzák-e - fogalmazott Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője. Az ilyen fajta áttekintés hosszú távú érdeke a szolgáltatóknak és rövid távú érdeke a felhasználóknak - idézte Hegedűst az MTI-Eco. "Megér egy misét", hogy a valós költségeket tükröző közszolgálati árak alakuljanak ki, tisztázódjon, hogy a végfelhasználói árakban mennyire a kvázi monopóliumok érdeke érvényesül, de a világpiaci árak begyűrűzését tartós moratóriummal sem lehet megállítani - tette hozzá.

Az Elmű Nyrt. az elsők között jelezte, hogy lát potenciált a villamos energia árában - mondta lapunknak Boross Norbert, az Elmű-Émász csoport kommunikációs igazgatója. Piaci szereplők szerint a potenciált egyrészt a kötelező átvételi ár jelenti, másrészt a bürokratikus előírások egyszerűsítése, a szénfillér és a rendszerhasználati díjak átgondolása; minderre csak rendszerszinten nyílhat lehetőség - hangsúlyozta Boross. Az egyetemes szolgáltatók árrése a 48 forintos árból csupán 1,98 forintot jelent - tette hozzá.

A júliusi gázáremelés előtti utolsó pillanatokig nagy kérdőjelekre számít Győrösi Pál, a Tigáz Zrt. szóvivője. A gáz árát legnagyobb mértékben a dollár/forint árfolyam, illetve a nemzetközi piac befolyásolja - emlékeztetett -, az egyetemes szolgáltatók negyedévente változtathatnak áraikon a Magyar Energia Hivatal által meghatározott képlet alapján, az pedig a kormányzattól és a hivataltól függ.