Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi évek egyik újdonsága, hogy a hitelkártyákra és a folyószámlahitellel rendelkező ügyfelek betéti kártyájára több bank is bevezetett úgynevezett részletfizetési lehetőséget.

Ez az opció akkor vehető igénybe, ha az ügyfél legalább 20 ezer forintot költ az adott kereskedőnél. Ha a részletfizetés be van állítva a bankkártyán, akkor a terminál azonnal felajánlja azt, hogy a kártyabirtokos ne egy összegben, hanem egyenlő részletekben egyenlítse majd ki a számlát. (Az ügyfél persze dönthet úgy is, hogy nem él ezzel a lehetőséggel, és kifizeti a teljes összeget.)

Az ügyfél maga határozhatja meg, hogy hány hónap alatt mekkora részletekben fizeti ki a számlát, mindezt a terminálon beállíthatja. Bankonként változik, hogy ennek pontosan mennyi a díja, de sok hitelező pénzintézet kedvezményesebb kamatot számol fel ilyenkor, mint amennyi a kártyahitelek normál kamata volna, illetve akciós jelleggel akár nulla százalékos thm-et is ajánlhatnak egyes futamidőkre.

Áruhitel helyett használják

A részletfizetés kényelmes, hiszen csak egyszer kell beállítani, és onnantól kezdve az ügyfelek maguk döntik el, mire akarják igénybe venni az áruhitelhez hasonló konstrukciót. A banki hitelbírálatot nem kell többé elvégezni. Azt is pontosan tudják már a terminálnál, hány hónapon át mekkora részletekben kell fizetni a törlesztést.

Az eddigi tapasztalatok alapján a bankkártyások főleg a korábbi áruhitelek kiváltására használják ezt az opciót, bár egyre többen élnek a lehetőséggel a mindennapokban is, például vannak, akik egy nagyobb összegű tankolásnál is a részletfizetést választják.

Elsősorban persze az elektronikai- és számítástechnikai termékek vásárlásánál használják a kártyabirtokosok ezt a szolgáltatást, az egyik bank tapasztalatai szerint a legnagyobb értékű, átlagosan több mint 200 ezer forintos tranzakciókat ilyen műszaki cikkek vásárlásánál bonyolítják le.

A lakásfelújításokat felpörgették az állami kedvezmények, nem meglepő ezek után, hogy a barkácsáruházak nagyobb értékű vásárlásai során is sokan igénybe veszik ezt a lehetőséget, de szeretnek részletre fizetni az ügyfelek a bútorboltokban is. Sokan élnek a lehetőséggel, ha utazni mennek, ha nagyobb összegű ruházati cikket vásárolnak vagy pedig magánegészségügyi ellátást vesznek igénybe.

Magas lehet a kamat

Azok a bankok, amelyek bevezették ezt a lehetőséget, igyekeznek minél több ügyfelet rávenni arra, hogy használja is a részletfizetést. Annak azonban, aki nem szorul rá az áruhitelre, nem biztos, hogy megéri élnie a lehetőséggel. Ezek a hitelek is kamatoznak, ráadásul a kamatuk magas lehet.

Van olyan bank, amelyik a normál kártyahitel vagy folyószámlahitel kamatánál alacsonyabb kamatot számol fel ilyenkor, de olyan hitelintézet is akad, amelyik a sima kártyahitelekre jellemző, évente akár 30 százalék fölötti teljes hiteldíjmutató mellett kalkulálja a részleteket.

Érdemes tehát alaposan átnézni a kondíciókat, mielőtt egy ügyfél beállítja a szolgáltatást, majd igent mond a részletfizetésre a terminálnál. Az egyik ilyen szolgáltatást kínáló bank kalkulátora szerint egy 200 ezer forintos műszaki cikk, például mobiltelefon hat hónapos részletfizetéssel végül csaknem 217 ezer forintba kerülhet az ügyfél számára.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy nullás thm-mel is kínálnak ilyen lehetőséget egyes szolgáltatók, jelenleg például az egyik banknál három hónapos futamidőre kérheti az ügyfél, hogy kamatmentes részletekben fizesse vissza a bankkártyás költéseit.