A járvány ellenére tömött sorokban vásárolnak ünnepek előtt a magyarok, hiába mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos, hogy kerüljék a tömeget. A kereskedők attól tartanak, hogy a kötelező 19 órás bezárás és a vásárlási idősávok növelhetik a tumultust az üzletekben.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kedden közölte, a tagvállalataik korlátozni akarják a boltokba belépők számát, nehogy gyorsuljon a járvány terjedése. Ilyen intézkedés lehet a bevásárlókocsik és -kosarak számának csökkentése, e nélkül nem is lehet bemenni az üzletekbe - mondta el Vámos György, az OKSZ elnöke.

Kötelezően korlátozhatják a boltba lépők számát karácsony előtt - ezt már Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta az RTL Híradó kérdésére, miután a boltok maguk döntöttek szigorításokról, például a kosarak számának visszafogásával. A vásárlók nagy száma miatt az idősek vásárlási sávját is felfüggesztheti a kormány - mindezekről már pénteken dönthetnek.

Az Idősek Tanácsa tagjaival egyeztetve a kormány arra jutott, hogy a karácsonyi időszakban érdemes lehet felfüggeszteni az idősek vásárlási sávját - jelentette be csütörtökön Novák Katalin családügyi miniszter, a szervezet alelnöke.

Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését kérik az adventi időszakra a kereskedelmi szervezetek a kormánytól - közölte csütörtök délelőtt az innovációs tárca közleményében.