Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón jelentette be, hogy a munkáltatók előírhatják a védőoltást a dolgozók számára. Azok, akik ezt nem vállalják, akár egy év fizetetlen szabadságra küldhetők. Azóta több cég jelezte már, hogy kötelezik a dolgozókat, most pedig Karácsony Gergely főpolgármester közölte a Facebook-oldalán, hogy a legtöbb fővárosi önkormányzathoz tartozó cégnél ezt nem várják majd el.

Az érdekképviseletekkel és a járványügyi szakemberekkel egyeztetve arra jutottunk, hogy nem lehet kötelezően előírni a védőoltást a munkavállalók számára, parancsszóra nem lehet bizalmat építeni - magyarázta meg a döntést.

Azonban kivétel mégis lesz: a  bentlakásos szociális intézmények esetében viszont mégis előírják az oltottságot. "A Főváros hajléktalanszállóiban és idősotthonaiban kötelezővé tesszük a védőoltás felvételét a dolgozók számára. Ezekben az intézményekben egyébként is 92 százalék feletti az átoltottság a foglalkoztatottak körében, de itt is van a legnagyobb veszélye egy esetleges járványgóc kialakulásának" - írta Karácsony a bejegyzésében.

"A kormány hazudozással, korrupt beszerzésekkel, a kétes hatékonyságú kínai vakcina erőltetésével lerombolta az oltásba vetett bizalmat, és most az önkormányzatokra tolják a felelősséget, írjuk elő mi a kötelező oltást munkavállalóink számára. Legalább most vállalják a felelősséget, álljanak ki az emberek elé, és ne velünk végeztessék el a munkát. Ezt neveznék felelős kormányzásnak" - zárta sorait a főpolgármester.