A hétvégén országszerte megkezdődött a karácsonyfavásár, de az idei faválasztás sok szempontból eltérő lesz, mint az eddig megszokott: a Népszava körképe szerint jelentősen megugranak az árak, kevesebb lesz a kedvelt fajtákból és gyorsabban is kell beszerezni a díszíteni valót.

A legnagyobb mértékben a lucfenyők drágulnak, mert sokan felhagytak az ültetésével, ugyanis egy időszakban túltermesztették és a kínálatbővülése annyira lenyomta az árakat, hogy a termelők elpártoltak tőle. A fajta ára 20-25, de akár 30 százalékkal is emelkedett, métere 3200-3500 forintba kerül. Az egyre ritkább ezüstfenyőért 5000-5500 forintot is meg kell adni: ezt a növényt egy a tujákhoz hasonló egy jelenleg szinte gyógyíthatatlan fabetegség támadta meg. Nem segít az évi többszöri permetezés sem.

A nordman lesz a jövő sztárfája, mert nem hullajtja leveleit, nem szúr. Akár 12-13 ezer forintot is elkérhetnek egy 2 méteres nordmann fenyőért az idei karácsonyfa vásáron.

Általánosságban a faárak 10-15 százalékkal magasabbak, mint tavaly. A műfenyő egyelőre nem népszerű, ezért az árakra sincs nagy hatása.

Idén 2-2,5 millió karácsonyfa talál gazdára Magyarországon, importtal együtt.

A gyerekjátékok ára viszont akár 10-15 százalékkal is csökkenhet.