A szerdai kormányinfón több újságírói kérdés is elhangzott a kedden elfogadott kata-módosításról. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány eltökélt a szigorítással kapcsolatban, mivel a katás vállalkozók kétharmada munkaviszonyt leplezett a vállalkozással.

Semmiféle felpuhítását vagy változtatását a törvénynek nem tervezik a tiltakozások ellenére sem. Gulyás egy hónapja még azt mondta, csak január 1-jétől módosítják a katát, a Pénzügyminisztérium előterjesztése alapján viszont a szeptemberi bevezetés mellett döntöttek. Gulyás szerint elegendő az idő lesz a változás interpretálására.

A miniszter elismerte, hogy a katából kikerülőknek emelkednek az adóterhei. Azt nem tudta pontosan megmondani, hogy mekkora költségvetési hatása lesz a módosításnak, többszöri kérdésre válaszolva 50-300 milliárd forintos többletbevételről beszélt. Ez attól függ, milyen más adónemre, jogviszonyra térnek át azok, akik nem tudnak tovább bent maradni az adónemben.

A rapid törvénymódosítás és drasztikus szigorítás miatt számos szakmai szervezet, VOSZ, Iposz, továbbá könyvesek, írók, tanárok, informatikai vállalkozók, kreatív ipari szervezetek tiltakoztak. Szerdán a Magyar Ügyvédi Kamara is közölte, hogy az új kata-törvényt jogi szempontból aggályosnak, vállalkozások százezreit ellehetetlenítőnek tartja, ezért kéri a köztársasági elnököt, hogy azt – jelen formájában – ne írja alá.