Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nagy Elek elnök által előterjesztett célokat és irányokat a BKIK a május 26-án tartott éves rendes küldöttgyűlése megerősítette és egyhangúlag támogatta.

Eszerint a kamara valamilyen formában mindenképp megtartaná a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és elkerülné annak teljes megszüntetését.

Ez az adónem ugyanis nemcsak a kedvező adómérték, hanem a minimális adminisztráció miatt is népszerű: már csaknem 450 ezer kisvállalkozó választotta.

A jelenlegi rendszer ugyanakkor komoly anomáliákat okoz, hiszen az adó mértéke 2013 óta gyakorlatilag változatlan, miközben a minimálbér több mint duplájára emelkedett. A problémát egyrészt a bújtatott foglalkoztatás, másrészt a normál adózást választó vállalkozások egyre csökkenő nyugdíjjogosultsága okozza, miközben a kata felső határának emelése miatt más adónemekhez képest nagyságrendekkel kevesebbet kell adózni. Utóbbi komoly versenyhátrányt is jelenthet a más adónemben adózó vállalkozásoknak - állapította meg a budapesti kamara.

Mára – a BKIK előrejelzésével összhangban – bebizonyosodott, hogy a nagy felháborodást kiváltó „lex Parragh” nem érte el a célját. A 40 százalékos büntetőadó az eredeti elképzelés szerint mintegy százezer katás vállalkozót érintett volna, ténylegesen azonban végül ennek csak töredékét, a vállalkozók döntő többsége ugyanis nyilvánvalóan megtalálta a jogszabályi kiskaput.

A BKIK már 2020-ban is a katás vállalkozókkal való párbeszédet szorgalmazta, és akkori kutatásában több mint 6 ezer érintett vállalkozó véleményét gyűjtötte össze. A felmérés szerint a vállalkozók több mint 42 százaléka el tudja képzelni valamilyen adóteher növekedését, ha a szabályozás egyszerűsége megmaradhat.

Mivel Parragh László, az MKIK elnöke nem állította fel az általa ígért kata-elemző bizottságot, a BKIK saját szakmai munkabizottságot hozott létre az adónem reformjának megvizsgálása és elemzése érdekében. A BKIK szakértőinek javaslatai előrehaladott állapotban vannak.

A fővárosi kamara szakértői szerint a kata átalakításakor fontos, hogy

  • a minimálbér emelkedése automatikusan beépüljön az adónembe, amely a minimálbér körül biztosíthatja a főállású katások jövőbeni nyugdíj jogosultságát,
  • korreláljon az egyéb adónemekkel,
  • szakmaspecifikus adószabály bevezetése.

A BKIK emellett vizsgálja a mellékállású katások adózását, ami szintén komoly visszaélésekre ad lehetőséget, továbbá azt, hogy a NAV-hoz bekötött számlázási rendszerekben rendelkezésre álló adatbázisokat emellett érdemes lenne az ellenőrzésekhez felhasználni a visszaélés lehetőségének minimalizálása érdekében.

A javaslatok véglegesítését követően online konzultációt kezdeményeznek a vállalkozókkal és egyeztetni kíván a szakmai szervezetekkel is - írta a BKIK.