A KAVOSZ Zrt. vezetésével a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) alkotta konzorcium az Észak-Magyarországi és a Dél-alföldi Régiókban támogatásközvetítőként vett részt a "Vállalati Tanácsadási szolgáltatás mikro-, kis- és középvállalkozások részére" című programban 2012 áprilisától.

Krisán László értékelése szerint a program sikerét mutatja, hogy az általuk közvetített vissza nem térítendő forrásokat rekordidő alatt, egy éven belül sikerült teljes egészében lekötni, miközben jelentős túljelentkezés volt.

A KAVOSZ által vezetett pályázati konzorcium programban Észak-Magyarországon a 340 millió forint keretre négyszeres, a Dél-Alföldön a 627 millió forint lehetőségre ötszörös igény érkezett. A vállalkozások vissza nem térítendő támogatást nyerhettek, pályázatonként maximum 8 millió forintot, a többi között üzleti terv, megvalósíthatósági tanulmány, szervezeti átvilágítás, on-line megjelenés, kockázatelemzés, jogi szaktanácsadás, marketingstratégia, illetve egyéb, a vállalkozás működését elősegítő tanácsadó tevékenység finanszírozására az összköltség 50 százalékáig - mondta Krisán László.

Észak-Magyarországon 382 érvényes pályázat érkezett és 110 támogatási szerződést kötöttek meg. A projektek közül 22 már sikeresen lezárult, ezekre mintegy 42 millió forint támogatást folyósítottak.

A Dél-Alföldön 511 érvényes pályázatott nyújtottak be, és 214 támogatási szerződést kötött a konzorcium. A támogatott projektek közül 48 sikeresen lezárult, és számukra 190 millió forint támogatást már kifizettek.

Az egy projektre jutó átlagos támogatási érték a Dél-Alföldön 2,7 millió, míg Észak-Magyarországon 3,1 millió forint volt, legtöbben minőségirányítási rendszerek bevezetéséhez, szoftverfejlesztéshez, üzleti tervek és megvalósíthatósági tanulmányok elkészítéséhez kértek támogatást - ismertette a vezérigazgató.

Krisán László hangsúlyozta, hogy a program jól mutatja, ha a vállalkozások megfelelő, gyakorlatban hasznosítható kínálatot kapnak versenyképességük növeléséhez, akkor tudnak élni a lehetőséggel.