Teljesen kizárják a forgalomból Budapest legfontosabb belföldi és nemzetközi vasúti pályaudvarát, a Keleti pályaudvart. A MÁV erre az időszakra egy utasbarát menetrendet és megoldásokat ígér, amelyekhez a Nyugati és a Déli pályaudvar, valamint a peremkerületi állomások maximális kapacitását is felhasználják a vonatok érkezésére és indítására.

Több olyan feladatot végeznek el - így karbantartás lesz a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon -, amelyeket csak a vonatforgalom teljes szüneteltetésekor lehet elvégezni. Ilyenkor a pályaudvar infrastruktúrája szabadon hozzáférhető, a rendelkezésre álló költségkeretet is hatékonyan lehet felhasználni - állítja a vasúti társaság.

Azt ígérik, hogy a több mint száz szakember közreműködésével és számos munkagép, vasútüzemi és közúti jármű igénybevételével zajló szerelési munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások száma. A vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend, csökkenni fog a műszaki üzemzavarok száma.

A Keletibe futnának be a szintén felújítás alatt álló Rákos-Hatvan vonal szerelvényei is, így azt a mostani munkálatokkal, valamint a Kelenföld-Pusztaszabolcs szakasz renoválásával össze hangolva végzik el. A lezárással kapcsolatos információk a www.mav.hu/keleti oldalon elérhetők.

Az utaskényelmi szolgáltatásokon is javítanak: új utastájékoztató LED kijelzőfalat telepítenek a csarnokba; lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat, kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat. Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken. Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.

A Vonatközlekedés a Keleti pályaudvar karbantartása idején több vonalon is megváltozik, köztük:

  • a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon,
  • a nemzetközi vonatoknál,
  • a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs,
  • a Balassagyarmat-Aszód-Gödöllő vonalakon,
  • a Budapest-Pécel-Hatvan szakaszon,
  • részletek a változásokról itt talál.

A Keleti pályaudvaron az utascsarnok és a belföldi pénztárak előtti terület is le lesz zárva a május 13-tól 26-ig tartó időszakban. Az utasok kiszolgálását a jelenlegi, Thököly út felől megközelíthető nemzetközi pénztárak területén tervezi a MÁV-Start megvalósítani, ahol 4 belföldi és 4 nemzetközi pénztárablak, illetve 1 ügyfélszolgálati munkahely lesz, melyek 5:25 és 19:40 között tartanak nyitva. De várhatóan egy nap áramszünet miatt zárva lesznek. A társaság azt javasolja, hogy az utasok a belföldi jegyeiket a Vonatinfó alkalmazásból, vagy interneten az e-vonatjegyet választva vásárolják meg, elkerülve ezzel a sorban állást - közölte a MÁV.