Maximális teljesítménnyel működik az ország egyetlen acélműve, a Dunaferr. Az erőteljes racionalizáláson átesett dunaújvárosi kombinát ráadásul egy sor beruházást is előkészít, hogy állni tudja a versenyt a dömpingárakkal operáló távol-keleti és kínai árukkal szemben. A cég a veszteséges évek után idén először zár nyereséggel.

A cég helyzetét nehezíti azonban, hogy az Oroszország elleni embargó érinti - mivel a társaság az orosz Vnyesekonombank tulajdonában van. Jevgenyij Tankilevics ügyvezető sikeresnek tartja az üzem két és fél éven át húzódó átalakítását, a 16 százalékos létszámcsökkentést és a nagy beruházások előkészítését. Probléma viszont az acélpiacon tapasztalható áresés és a mindent elöntő kínai acélimport.

Nem könnyítette meg a cég helyzetét az ukrajnai háború sem: másfél évig szünetelt például a beszállítás a kelet-ukrajnai partnertől. A versenyképesség fenntartásához pedig szükség lenne további beruházásokra, ám ezek jelentős pénzügyi terhet jelentenek, miközben a banki források az embargó miatt a Dunaferrt is súlyosan érintik - mondta az igazgató.

A Dunaferr éves elméleti gyártási kapacitása 1,7 millió tonna - jelenleg 1,2 millió tonna a termelés. A közelmúltban felújított kettes kohó üzembe lépésével növelhető a termelés.

A város legnagyobb munkaadójának számító Dunaferr jelenleg 5800 főt foglalkoztat és további 1500 embernek adnak munkát a beszállítók. (Dunaújváros második legjelentősebb cége a Hankook, ahol 3200-an dolgoznak.) A cég évente 20 milliárd forintot fizet be a költségvetésbe - különféle adók és járulékok formájában. A Dunaferr termelésének harmadát értékesíti országhatáron belül, az export elsősorban a környező országokba irányul.

A technológia fejlesztés iránya az elavult  berendezések lecserélésén túl a második nagyolvasztó előkészítése. Ezzel kapcsolatban Tankilevics felvetette az állami segítség és/vagy támogatás  szükségességét. Megítélése szerint ugyanis a magyar kormánynak el kellene dönteni azt, hogy az országnak kell-e saját acélgyártási kapacitást fenntartania, s ha igen, akkor ehhez milyen támogatást tud nyújtani.