Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szokatlanul nagy rohamra számítanak a biztosítók az év első napjaiban, idén szilveszterkor ugyanis különösen sok, a katasztrófavédők jelentése szerint a tavalyihoz képest 20 százalékkal több "eseményhez" kellett vonulniuk a tűzoltóknak, mentősöknek, rendőröknek. A közúti balesetek és lakástüzek elszenvedői vagy okozói hamarosan a biztosítókat is megkeresik a jogos kártérítésért, amelyek ilyenkor a szokásosnál is alaposabban vizsgálják ki a káreseteket - hívja fel a figyelmet a CLB biztosítási alkuszcég.

A károk egy részét erősen illuminált állapotban okozta a kártérítésért folyamodó ügyfél vagy közvetlen környezete, például a szilveszteri vendégség. A biztosítóknak joguk van minden körülményt aprólékosan megvizsgálni, s mindent figyelembe véve eldönteni, szerintük jogos-e a kártérítés. Ebből az is következik, hogy megtagadhatják a kifizetést, ha erős a gyanú, hogy az eset részegség miatt történt.

Egészen biztos, hogy egyetlen fillér kártérítést sem kap például az, aki alkoholos állapotban törte össze a kocsiját, sőt, még az esetleg a balesetben megsérült másik járműben esett kárt is a nyakába varrhatják. Ez akár 5 millió forint is lehet.

Azoknak is kétséges lehet a kártérítés, akik az utolsó pillanatban, de mindenképpen az elmúlt 15 napon belül kötöttek ingatlanbiztosítást, esetleg éppen a szilveszterre tervezett fergeteges bulira készülődvén, "biztos, ami biztos" alapon. Ha ilyen friss szerződéssel biztosított ingatlanban keletkezett valamiféle kár az elmúlt napokban, akkor előfordulhat, hogy a biztosító az előre jelzett moratóriumra hivatkozva megtagadja a kifizetést.

A kártérítési igényeket a lehető legrövidebb időn belül, egészen pontosan az "észleléstől" számított 5 napon belül be kell jelenteni a biztosítónál.

Ajánlott a kárt azonnal lefényképezni, s megkezdeni a kármentést, vagyis, az esetleg eláztatott, megrongálódott lakásból biztonságba helyezni a különféle értékeket - bútorokat, műszaki cikkeket, elektronikai berendezéseket, mert ha ez elmarad, a szakértők szándékosságra gyanakodhatnak.