A kőolaj világpiaci ára miatt a hajtatáshoz szükséges fólia ára szinte azonnal az egekbe szökött, a vállalkozások által felhasznált energia és szállítás mellett pedig egyéb költségek is nagyon megemelkedtek – mondta Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke a Magyar Nemzetnek. A szakértő szerint nem lehet megúszni az áremelést, de várhatóan a fogyasztók részéről a kereslet erősen visszaesik majd, ha az infláció elszabadul és a mindennapi megélhetés is drágábbá válik, az emberek elsőként az olyan alkalmi árukról mondanak majd le a legkönnyebben, mint a virágok, a bokrok és a fák.

A magasabb árak jövőre azonban az ideinél jóval szerényebb keresletet vetítenek előre. A szakmaközi szervezet elnöke jelezte: reményei szerint mindez nem vezet majd ahhoz, hogy a bent ragadó készleteken dömpingáron próbálnak túladni a kereskedők, hiszen azzal gyakorlatilag magának ártana az ágazat. Viszont panaszkodni egyelőre nincs okuk a vállalkozásoknak, az idei év első felében – a tavalyi után – ismét rekordforgalmat könyvelhettek el. Ennek oka, hogy a járvány miatt még az is kapát és ásót fogott a kezébe, aki addig nem tette.

A kertészkedési láz miatt akadtak olyan termékkategóriák, amelyekből hiány alakult ki a piacon. A tavalyi megemelkedett kereslet hatására a kertészetek idén a szokásosnál jóval több egynyári növényt termeltek, a faiskolai árukból szűkösnek bizonyult a kínálat. Ennek oka, hogy évekig tart a faiskolai csemeték nevelése, így lassabban alkalmazkodik a piac a kereslethez.

A kínálat a legtöbb növényfajtánál továbbra is széles, ezért egyre kevesebb a rossz minőségű áru, mivel a vásárlók nagyobb palettáról tudnak válogatni, ami erősen korlátozza a silányabb növények eladhatóságát.

El kell érnünk, hogy egy bizonyos szint alá ne menjenek a kereskedők, hiszen az önköltségi áron alul eladott növényekkel a termelés jövőjét tesszük kockára – fogalmazott a szakember. – Nyugat-Európában bevett gyakorlat, hogy a szövetkezetek egyes növényeknél minimálárat szabnak meg, s ha ezen az értéken sem kel el egy termék, akkor egyszerűen megsemmisítik azt. Bár itthon nincsenek ilyen szövetkezetek, a szakmaközi szervezetnek joga van az árak egyeztetéséhez - mondta Orlóci László a lapnak.