Törvénytelen jövedelmet, kábítószert, illegális lőfegyvert vagy akár korrupciós pénzeket is el lehet rejteni a hatóságok elől, ez következik abból a szabályozásból, ami a hazai széfszolgáltatókra vonatkozik - írja a 24.hu. Az ügyészségi nyomozók nemrég 180 millió forint tisztázatlan eredetű készpénzt találtak a Pénzügyminisztérium egyik tanácsosának széfjében, amit a Belvárosi Pénzügyi Zrt.-nél bérelt. 

Csakhogy sem igazolt, sem tisztázatlan eredetű készpénzt nem lehetett volna elhelyezni a széfben, ezt a legtöbb szolgáltató tiltja. A Belvárosi Pénzügyi Zrt. például üzletszabályzatában kiköti, melyek a tiltott tárgyak, amiket tilos a széfben tárolni. Ezek közt vannak a sugárzó anyagok, a vegyszerek, a robbanásveszélyes anyagok, az élőlények, a fegyverek stb.

A társaság általános szerződési feltételei szerint a tiltott tárgyakra vonatkozó szabályok betartása önkéntes. Igaz, azt is hozzáteszik, az illetékes hatóságokhoz fordulnak, ha „hitelt érdemlő módon tudomást szereznek arról”, hogy a széfbérlő olyan tárgyat tart a széfben, amelynek elhelyezését tiltják az általános szerződési feltételek, illetve amelyről alappal feltételezhető, hogy bűncselekmény elkövetésével összefüggésben keletkezett vagy került a széfbérlő birtokába.

Az MNB szerint a szolgáltatók jellemzően tiltják azt, hogy széfszolgáltatás keretében az ügyfél készpénzt helyezzen el. Ugyanakkor a pénzügyi intézmények csak a széf rendelkezésre bocsátását biztosítják, az ügyfél a széfbe az értékeit maga helyezi el, és onnan maga veszi ki, így az elhelyezett értéktárgyak vizsgálata, nyilvántartása nem a szolgáltatás része.

A jegybanki tájékoztatás szerint tehát a széfszolgáltató nem tudja, sőt nem is ellenőrizheti, hogy mi van a széfben. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelekre van bízva, betartják-e a szabályokat - írta a 24.hu.