Az atomerőmű területén ma is található egy védett vezetési pont, ahonnan a vészhelyzet elhárítását lehet irányítani. A tartalék vezetési pontra - amely az előbbitől földrajzilag elkülönített helyszínen épül - akkor lesz szükség, ha a védett vezetési pontot nem lehet megközelíteni, vagy pedig sérül annak valamely funkciója.

Az új tartalék vezetési pont egy kétszintes, lapostetős épület lesz, amelynek a szerkezete földrengésálló kell, hogy legyen. A föld alatti rész 1104 négyzetméteres lesz, vízzáró betonfalakkal és 80 centiméter vastag betonalappal. A felső szint területe 1400 négyzetméter. A szellőztető rendszer a radioaktív szennyeződés szűrésén túl, további általános biológiai és vegyi szennyeződések szűrésére is alkalmas lesz majd.Az építésre 26 hónapot adott az ajánlatkérő. (Még mindig az orosz gáztól függ Magyarország.)

Az ajánlattevőknek többféle referenciával kell rendelkezniük, ezek körébe tartozik például az, hogy az elmúlt 5 évben fel kellett építeniük egy legalább két szintes - ebből az egyik szint a terepszint alatt - és legalább 1800 négyzetméter hasznos alapterületű vasbeton épületet. Továbbá fel kell mutatni legalább 1200 köbméter vízzáró beton bedolgozását, úgy, hogy a szerkezeti vastagság érje el a 60 centimétert.

Az ajánlatok benyújtási határideje május 14.