A két nyílt tenderkiírást az ajánlatkérő NKK Nemzeti Közlekedési Központ Nonprofit Zrt. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

Az első közbeszerzésben kért szolgáltatás a következő: a Nyugati pályaudvarra bevezető vonalszakaszok rekonstrukciójának engedélyezési tervezése, engedélyeztetése, továbbá a kiviteli tenderdokumentáció elkészítése a Nyugati pályaudvar és Rákospalota-Újpest, valamint a Városligeti elágazás és a Városliget megállóhely közötti szakaszokon.

A feltételek között - egyebek mellett - a következők szerepelnek:

- a Nyugati pályaudvar és a távlatban tervezett rákosrendezői városi park között létesülő lineáris park Dózsa György út és Szegedi út közötti szakaszának teljeskörű tervezése, önálló kerékpáros és gyalogos infrastruktúrát biztosító sétányként,

- a jelenleg 9 vágányos, mintegy 45 méter hosszúságú Dózsa György úti vasúti felüljáró átépítésének megtervezése 10 vágány szélességűre.

Az ajánlattételi határidő július 14. Az értékelésnél 50-50 súlyszámmal szerepel az ár és a minőség is.

A másik közbeszerzés meghatározása így szól: a 100a vasútvonal rekonstrukciójának engedélyezési terveztetése, kiviteli tenderdokumentáció elkészítése a Városliget megállóhely és a Kőbánya-Kispest közötti vonalszakaszon.

Itt - egyebek mellett - a következő változásokra kerül sor:

- Zugló megállóhely áttervezése, adott esetben akár a teljes megállóhely áthelyezése a Thököly úti új, 4 vágányú, mintegy 2x50 méter hosszú vasúti hídra,

- új megálló kialakítása a Kerepesi út feletti új, 4 vágányú, mintegy 70 méter hosszú vasúti hídon, Törökőr elnevezéssel,

- Kőbánya alsó megállóhely áttervezése és 4 vágányúra történő bővítése a mintegy 55 méter hosszú vasúti hídon, a vasúttal szorosan egybeépített műemlékvédelmi állomásépület megtartásával.

Az ajánlattételi határidő július 13. Az értékelésnél itt is 50-50 súlyszámmal szerepel az ár és a minőség is.

A tervezési idő mindkét esetben 900 munkanap. Ajánlatot - szintén mindkét közbeszerzésen - az tehet, akinek az elmúlt három lezárt üzleti évben vasúti infrastruktúra megépítésének és/vagy felújításának és/vagy bővítésének és/vagy átépítésének tervezéséből legalább nettó 700 millió forint árbevétele származott.