A Napi Gazdaság cikke

A forint esése egy 50 ezer forintos törlesztőrészletet önmagában is 65 ezer forintra emelhetett. Közben azonban a bankok növelték a kamatokat is, így a tehernövekedés ennél alighanem nagyobb - az említett 50 ezres törlesztőrészletből így mára 70 ezer forint is kerekedhetett. Persze a forint látványos zuhanása a hitelintézeteknek is gondot okoz. Mint Brezina Szabolcs, a TakarékBank pénz- és tőkepiaci üzletágának igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: a gyenge árfolyam miatt megnő a bankok tőkeszükséglete, a devizahitelek forintosított értéke ugyanis stabil állomány mellett is nő.

Az értéktelenedő forint így önmagában is gátat szabhat a hitelezésnek (a bankok most kiemelten figyelnek forrásaik és kihelyezéseik összhangjára).
Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője úgy gondolja, hogy ha nem javul a nemzetközi környezet, a forint - objektív korlát híján - tovább gyengülhet. Magyarországon ugyanakkor - hívta fel a figyelmet - a devizahitelezés kiterjedtsége miatt a pénzügyi stabilitási szempon-tok előbb lépnek be, mint a többi visegrádi országban, ezért a jegybank sem nézheti sokáig tétlenül a forint gyengülését. A jegybanki eszközválaszték nem túl széles, a kamatemelés tűnik a leghatásosabb válasznak. Az erősödő kamatemelési várakozást tükrözik az emelkedő hozamok is. Brezina is úgy véli, hogy a trend egyelőre a gyengülés irányába mutat, és nem látszik jele a fordulatnak. Ez pedig tovább ronthatja az ország megítélését, hiszen az államháztartási hiány finanszírozása egyre nehezebbé válik.

A Budapest Bank (BB) szakértői szerint a forint "mélyrepülése" természetes folyamat, a gazdaságpolitika reális célja legfeljebb az lehet, hogy igyekszik a gyengülést rendezett körülmények között tartani. Mint kifejtették: a világgazdaság 2009-ben jelentős átalakuláson megy keresztül, a külföld felé nagymértékben eladósodott, és számottevő, jól menedzselt természeti erőforrással nem rendelkező országok devizái jelentősen leértékelődhetnek. Az év legnagyobb részében ezért a mostani vagy ennél is érezhetően gyengébb árfolyamot valószínűsítenek.

Az árfolyam várható alakulásával kapcsolatban a banki szakértők nagy bizonytalanságot érzékelnek. Numerikus árfolyamcélt a gazdasági paradigmaváltás időszakában nem lehet adni - vélik a BB-nél. Brezina szerint pedig mivel a forint még sosem volt ennyire gyenge, technikai elemzést ezen a teljesen új pályán nem lehet végezni.