A Malév csütörtökön hivatalosan tájékoztatta a dolgozóit arról, hogy februárban a bért két részletben fizeti ki, és az első 50 ezer forintot pénteken már át is utalta - közölte Németh Krisztina, a Malév szóvivője az MTI-vel.

Hozzátette: a második részletet a február 10-ei közgyűlést követő napokban tervezik kifizetni a késedelmi kamattal együtt.

A szóvivő magyarázatként a világgazdaságban és Magyarországon tapasztalható romló gazdasági környezetre és ezen belül a Malév nehéz pénzügyi helyzetére, valamint a légiközlekedés szezonalitásából fakadó alacsonyabb forgalmú és bevételt eredményező téli időszakra hivatkozott.

Németh Krisztina hangsúlyozta, hogy a Malév eddig minden hónapban kifizette munkatársainak a járandóságát, ha volt is némi késedelem, akkor arról hivatalosan értesítette őket a vállalat belső kommunikációs csatornáin.


A két részletben történő fizetés a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) szerint megengedhetetlen, ugyanis azon dolgozók és családjuk megélhetését, anyagi biztonságát sodorja veszélybe, akik nélkül a Malév csoport nem működhetne. Ezért a szakszervezet az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelethez fordul hivatalos panasszal - áll az érdekképviselet közleményében.  

A LESZ a mintegy 850 dolgozó béreinek azonnali kifizetését követeli. A szakszervezet szerint a sorozatos tulajdonosváltások során nem csak a cég rendbetételéről feledkeztek meg - ahogyan az a Budapest Airportnál is történt -, de az ott dolgozó emberek sorsáról is.

Nem várhatnak további megértést a nemzetinek nevezett légitársaság aktuális tulajdonosai - fogalmaz a közlemény. A cégnél dolgozók közel két éve viseltetnek türelemmel az újabb és újabb megmentési kísérletek iránt. A vállalatnál 2007 közepe óta változatlanok a bérek. Sőt, egyes munkakörökben csökkentek is a fizetések.

Ezért a LESZ, azon túl, hogy a jelenleg esedékes bérek azonnali kifizetésére szólítja fel a cég tulajdonosait - az orosz Vnyesekonombankot, Költő Magdolnát és Kiss Kálmánt - bejelenti, hogy bértárgyalásokat is kezd, amelyeken azonnali fizetésemelést követel a cégnél dolgozóknak. A magyar állami szerveket, a Magyar Fejlesztési Bankot és a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t pedig arra szólítják fel, hogy tegyék minden további segítség, támogatás előfeltételévé a dolgozók bérének megnyugtató rendezését.