Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több olyan kiskereskedelmi terület van, ahol a cégek jelentős bevétel-visszaesést szenvedtek el a járványhelyzet következményei miatt, miközben ezeket a szereplőket is terheli (a szokásos adóterhek mellett) az ágazati különadó-fizetési kötelezettség – idézi a Magyar Nemzet a Moore Hungary és az Opten közös felmérésének következtetését.

A 2010-től 2012-ig már alkalmazott, sávos adókulcsú kiskereskedelmi adót tavaly eredetileg a vészhelyzet idejére vezette vissza a kormány. A gazdaságvédelmi akcióterv része volt, hogy azok az ágazatok, amelyek nem veszítettek, sőt akár nyertek is a járványon, a plusz befizetéssel járuljanak hozzá a többi gazdasági ág állami támogatásához.

A Moore Hungary és az Opten kutatása ugyanakkor a forgalmi adatokból kiderítette, hogy nem minden kiskereskedelmi ágazat járt jól. Miközben a járvány alatt otthon töltött több idő növelte például a sportszerek, a barkácsoláshoz, kertrendezéshez szükséges eszközök, a számítógépek, szoftverek eladásait, a ruházati és cipőkereskedőket, az autókereskedőket és a nem alapvető használati tárgyak forgalmazóit a válság vesztesei között tartják számon. Ezeknek a kiskereskedőknek is fizetniük kell a különadót.