A Nokia-Siemens Networks Kft. és a Kapsch között dől el, hogy melyik cég építheti ki a vasúti informatikai rendszert. A GSM-R rendszer szállítására illetve a rendszerintegrációra vonatkozó pályázatra ugyanis ez a két cég adott be végső ajánlatot. A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t (NISZ Zrt.) tájékoztatása szerint a Nokia-Siemens Networks Kft. által adott ajánlat nettó ára 15,482 milliárd forint, a Kapsch Carrier Com Kft. és az MVM Ovit Zrt. közös ajánlata pedig 13,736 milliárd forintról szól. A harmadik induló Selex−Huawei páros nem jutott tovább. Most elkezdődött a pályázatok részletes értékelése, melyre az ajánlatkérőnek maximum 30 nap áll rendelkezésére.

A kormány 2012. novemberi döntésében a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t (NISZ Zrt.) jelölte ki a GSM-R projekt megvalósítójának. A döntés alapján a NISZ Zrt. hatáskörébe tartozik a tervezésre, a kiépítésre és az implementációra vonatkozó közbeszerzési  eljárások lebonyolítása. A fejlesztési tárca és a NISZ korábban arra számított, hogy az első félév végére megköthetik a szerződést a pályázat nyertesével.

A projekt célja, hogy megteremtse a nemzetközi vasúti forgalom zökkenőmentes lebonyolítását, valamint növelje a közlekedés biztonságát és hatékonyságát. A fejlesztés első fázisa ezer kilométeres szakaszt érint, a második a 2014−2020 közötti uniós programozási időszakban indul majd.