A második félévben mínusz 9 százalékra változott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) konjunktúra mutatója az előző félévi mínusz 18 százalékról.

A felmérés azonban azt is mutatja, hogy lassú folyamat lesz, mire a gazdaság visszatér a válság előtti szintre, hiszen az index negatív értéke továbbra is a jövő pesszimista megítélését jelzi a vállalkozások körében - idézte Parragh Lászlót, az MKIK elnökét az MTI.

Parragh László szerint a konjunktúra mutató azt is jelzi, hogy a gazdaság kezd elmozdulni a mélypontról az exportra termelő nagyobb méretű cégek vonatkozásában. Ugyanakkor óvatosságra int, hogy még mindig magas szinten áll a vállalati bizonytalansági mutató. Bizonyos cégek megkezdték a kilábalást, másokra ugyanakkor erősen hat a belső piaci kereslet visszaesése - tette hozzá a kamara elnöke.

Parragh László elmondta, hogy a konjunktúra mutató minden részindikátora fordulópontot jelez, kivéve az építési és gépberuházásoké. A legszembetűnőbben az iparban nőtt a konjunktúra mutatója, ahol mínusz 16 százalékról mínusz 4 százalékra emelkedett, legkevésbé az építőiparban, ahol mínusz 16 százalékról mínusz 10 százalékra változott az érték. A kereskedelemben és az egyéb szolgáltatásoknál 6 százalékpontos javulás figyelhető meg.

Az MKIK elnöke hangsúlyozta, hogy a várható munkaerő kereslet is elmozdult az előző félévi mélypontról, és a foglalkoztatottság csökkenésének megállása valószínűsíthető. Hozzátette: a visszajelzések szerint a multinacionális cégek jelentős létszámbővítésben gondolkodnak Magyarországon, mert a megrendelési állományuk megnőtt.

Tóth István János, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) ügyvezető igazgatója szerint az exportáló vállalatok vezérlik a gazdaságban a fordulópontot, a kisebb cégek nem érzik még ezt. A GVI ügyvezető úgy vélekedett, hogy még nincs vége a recessziónak, és nehéz megmondani, hogy ez mikor következik be.