Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az építőipari termelés volumene 2008 decemberében kiigazítatlan adatok alapján 5,5 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 3,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 0,6 százalékkal haladta meg az előző havit. Az építőipar termelői árai 2008 IV. negyedévében 6,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest - tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal.

Az építőipari termelés 2008. évi 5,1 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése 10,6 százalékkal alacsonyabb, az egyéb építményeké 2,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésének csökkenése elsősorban az ipari és raktárépületek, irodaépületek építésében megfigyelt visszaesés következménye. Az egyéb építmények építése a 2007-ben bekövetkezett 20 százalékos csökkenés után az év második felében emelkedett; a növekedésben út- és autópálya-építéseknek, közműépítéseknek, vasútvonal-korszerűsítéseknek volt szerepük.

2008-ban a legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 5,8 százalékkal, az épületgépészeti szerelés termelése 8,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól; a befejező építésé 1,5 százalékkal nőtt.

A két építményfőcsoport termelése decemberben ellentétesen alakult: az épületek építésének volumene 15,5 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építéséé viszont 39,6 százalékkal magasabb volt az előző évinél. A növekedés a rendkívül alacsony bázis mellett néhány, autópálya- és közműépítésen végzett nagy értékű munkának köszönhető. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése 3,9 százalékkal mérséklődött, az egyéb építményeké 3,8 százalékkal emelkedett az előző havihoz viszonyítva.

A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése decemberben 6,4 százalékkal emelkedett 2007 decemberéhez képest. Az épületgépészeti szerelés termelése 4,1 százalékkal csökkent, a kis súlyú befejező építésé 30,4 százalékkal nőtt a 2007. decemberihez mérten.

Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 22,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 35,9 százalékkal, az egyéb építményeké 1,8 százalékkal csökkent.

2008 egészében 11,8 százalékkal kisebb volumenű szerződést kötöttek az építőiparban. Az épületek építésére kötött szerződések az év minden hónapjában az egy évvel korábbi szint alatt maradtak, 2008-ban összesen 35,4 százalékkal csökkent a 2007. évihez viszonyítva. Egyéb építményekre 2008-ban egynegyedével nagyobb volumenű szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. A növekedés az előző évi alacsony bázis mellett közlekedési infrastruktúra fejlesztésére év közben kötött nagy értékű szerződéseknek köszönhető.

A decemberben kötött szerződések volumene 10,1 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 39,7 százalékkal kisebb, egyéb építményekre - az út- és vasútépítésre, közművek, hulladékkezelő létesítmények építésére létrejött szerződéseknek köszönhetően - 38,8 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek.

Az építőipar termelői árai 2008-ban átlagosan 5,8 százalékkal magasabbak voltak, mint az előző évben. 2008 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva az emelkedés 6,2 százalék volt, ezen belül az építőiparban legnagyobb súlyt képviselő szerkezetkész épületek és egyéb építmények alágazatban az árak 6,4 százalékkal nőttek. Az egyes építmény-alcsoportokban a növekedés 5,0 százalék és 8,1 százalék között szóródott. Az előző negyedévhez viszonyítva az építőipar egészében az áremelkedés mértéke 0,7 százalék volt, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 0,8 százalékkal növekedtek.