A december hagyományosan a kereskedők legerősebb hónapja, ez alól nem kivétel 2009 sem. A decemberi költekezés több lesz, mint 2009. előző hónapjaiban, a jelenlegi információk szerint a teljes kereskedelmi forgalom értéke a korábbi előrejelzésnél kisebb, 800-810 milliárd forint lehet (tavaly 856 milliárd forint, 2007-ben 888 milliárd forint volt). Nem kizárt a 800 milliárd forintnál kisebb éves kereskedelmi forgalom sem.

Élelmiszerekből is kevesebb fogy 2009. decemberében, várhatóan 330-335 milliárd forint, a tavalyi 354 milliárd forint forgalomhoz képest.

A különböző iparcikkekből (ruházat, lakásfelszerelés, műszaki cikk, könyv, egyéb iparcikk) kedvező esetben elérheti a 300 milliárd forintot a decemberi kereskedelmi forgalom, ami jóval elmarad a tavalyitól (ami 335 milliárd forint volt).

A kereskedelmi fogyasztás visszaesésének fo oka a gazdasági válság, ezen belül különösen a munkanélküliség növekedése, a fogyasztási hitelfelvételek nehezülése, de az általános forgalmi adókulcs júliusi emelése is visszavetette a fogyasztást. A KSH kimutatása szerint 2009. első háromnegyed évében a háztartások fogyasztási kiadása 8 százalékkal csökkent, az előző év azonos időszakához képest (volumenben, árváltozások hatásának kiszűrésével számítva).

Az arany hétvégen a válság ellenére a korábbi napokhoz képest élénkebb forgalomra számítanak a kereskedők, tudva azonban, hogy a vásárlók többsége olcsóbb ajándékot keres, ezért is virít sok kirakatban leárazást hirdető felirat. Aranyvasárnap, az elmúlt évekhez képest ugyan szerényebb mértékű, de azért az idei decemberi napokhoz képest mégiscsak rekordnak számító bevételt vár sok kereskedő.

December 24-én legkésobb 14 órakor zárnak az üzletek, december 25-én és 26-án zárva lesznek (benzinkút, virágbolt, édességbolt, éjjel-nappali kis üzletek kivételével). December 27-én, vasárnap csak az ezen a napon nyitva tartó üzletekben lehet vásárolni, sok eladóhely a szokásos rendjének megfelelően zárva lesz (ezért sok üzlet csütörtököt követően csak hétfőn nyit ki). December 28-tól, hétfőtől az ajándékok „csere-bere" időszaka következik.