Összesen 132 millió forintra felértékelt órára, ékszerre, porcelánra vagy ezüst evőeszközkészletre licitálhatnak a vásárlók a PSFN által meghirdetett árverésen. A vagyontárgyakra március 13-tól lehet licitálni, az árverés április 2-án délután 2-kor zárul. A Kézilálog Zrt. felszámolását 2015 májusában rendelte el a Magyar Nemzeti Bank (MNB), de a felszámoló csak most jutott el odáig, hogy a zaciban maradt, az értékbecslők szerint valódi ékszereket és drágaköveket meghirdesse.

Hamis a baba

A Kézizálog Zrt. nagyjából 20 milliárd forintnyi tartozással bukott be. A zálogház ezt úgy halmozta fel, hogy bankoktól vett fel a záloghitelek refinanszírozására kölcsönt, amiért cserébe aranyfedezetet ajánlott fel. A későbbi vizsgálatok során azonban kiderült, nem mind arany, ami fénylik, az aranyrudakról kiderült például, hogy egy fillért sem érnek, trombitarézből öntötték őket.

A mérleg szerint a CIB Bank 5 milliárddal, a Raiffeisen 3,5 milliárddal, az UniCredit 3,2 milliárddal ragadt benn a zálogcégben, de a K&H is 2,5 milliárdot, az OTP 2,2 milliárdot, a Sberbank 2 milliárdot, a Commerzbank 1,6 milliárdot, a Széchenyi Bank mintegy félmilliárdot veszíthetett. Ezen kívül kötvényesek is buktak a zálogház bedőlésén mintegy 4 milliárd forintot.

Egy tanya kelt csak el

A Kézizálognak - a zálogba tett értéktárgyakon kívül - más vagyona nem volt. Néhány ingatlant is megpróbált az elmúlt években a PSFN eladni, de a 21 eljárásból csak egy lett eredményes az Elektronikus Értékesítési Rendszer szerint. Egy hiányosan közművesített leromlott állapotú tanyát adtak el 1,75 millió forintért.

Egy fél évvel ezelőtt született jogerős ítélet szerint a cég tulajdonosát, Bíró Pétert 18 rendbeli - üzletszerűen, jelentős és különösen nagy kárt okozó, valamint folytatólagos csalás, 9 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt öt év szabadságvesztésre ítélték. A hitelezők polgári peres úton követelhetik tőle a tartozásukat, de több pénzintézet lemondott már a kárigényéről, és volt olyan hitelező, amelyik azóta maga is csődbe ment.