Felmérésük szerint gépjármű-biztosítással a kkv-k 62 százaléka, általános felelősségbiztosítással 60 százaléka rendelkezik. A vállalkozói vagyonbiztosítás aránya 40 százalék, a szakmai felelősségbiztosításé 35 százalék, a csoportos élet- és balesetbiztosításé 20 százalék. Más biztosítások aránya nem éri el, vagy nem haladja meg jelentősen a 10 százalékot.

Legnagyobb mértékben, 94 százalékban az agrárvállalkozások biztosítják magukat, ami a közlemény szerint nem meglepő, hiszen a mezőgazdaságot rengeteg kockázat fenyegeti. Viszonylag magas, 91 százalékos a biztosított cégek aránya az építőiparban is.

A speciális biztosításokban szintén az agrárcégek vezetnek. Mezőgazdasági biztosítással 53 százalékuk rendelkezik, miközben a szolgáltató cégeknek csak 46 százaléka kötött szakmai felelősségbiztosítást, az iparban és az építőiparban pedig mindössze 26 százalék az építési-szerelési biztosítás részesedése.

A cégek méretével is összefügg a biztosításkötés aránya, hiszen általános felelősségbiztosítást a nagyobbak gyakrabban kötnek - írták a felmérésről.

A K&H felmérése 2021 november 11. és december 6. között készült 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével.