A K&H Bank 2020 első félévében 7,1 milliárd forintos adózott eredményt ért el - mondta Gombás Attila, a hitelintézet pénzügyi vezérigazgató-helyettese a bank sajtótájékoztatóján. A bank a koronavírus-járványban 19 milliárd forintos értékvesztést könyvelt el, és 3,6 milliárd forintot kellett elkönyvelnie a moratórium várható veszteségei miatt. Nettó eredménye is mindkét negyedévben pozitív maradt, a biztosítóé pedig az első félévben 5,5 milliárd forint lett. A tavalyi első félévi nettó eredmény 26,3 milliárd forint volt, ezt a koronavírus-járvány miatt az idén meg sem közelítették, de ha a járvány egyedi hatásaitól megtisztított eredményt veszik alapul, akkor nőtt volna a profit.

A hitelezés folytatódott, a teljes új hitelkihelyezés 293 milliárd forintot ért el, ami 14 százalékos növekedés éves alapon. A teljes hitelállomány az első félévben 9 százalékkal nőtt. Az új lakossági kihelyezések volumene 104 milliárd forint volt, az új vállalati kölcsönöké pedig 11 százalékkal. A Növekedési Hitelprogramban a K&H az egyik legaktívabb szereplő, július 31-ig 69 milliárd forintnyi szerződést kötött, ami 24 százalékos piaci részesedés.

A nyugdíjasok rákaptak a mobilbankra

Az ügyfelek viselkedése is változott a járvány során: a fióklátogatások száma a felére csökkent, de ma már visszaállt a korábbi rend: a nem-készpénzes tranzakciókra érkező ügyfélforgalom visszatért a járványt megelőző szintre. A mobilbanki használat is megugrott, különösen az idős korosztályban,

a 65 év fölöttiek körében 68 százalékkal nőtt a mobilbankot használók száma.

A járványhelyzet csökkenést okozott a vállalati ügyfelek forgalmában az első negyedéves növekedéshez képest és a mikrovállalkozások forgalma is csökkent az előző év azonos időszakához hasonlítva. A lakossági hiteleknél érezhető volt a lassulás a járványban, a K&H-nál azonban a piacnál kisebb mértékben csökkentek a kihelyezések, sőt a jelzáloghiteleknél még nőtt is a kihelyezések volumene az első félévben tavalyhoz képest.

Sikeres a biztosító

A K&H Biztosító 2020 első félévében 5,5 milliárd forint nettó eredményt ért el. A nem-élet terület díjbevétele 28,3 milliárd forint volt, ami éves összehasonlításban 5 százalékos növekedésnek felel meg. A lakásbiztosítás, a casco és a kkv-biztosítások képviselték a leggyorsabban növekvő üzleti területeket. A legerősebb növekedést a banki csatornákon és az alkuszi csatornán érték el.

Az életbiztosítási terület erős üzleti teljesítményt nyújtott a rendszeres, befektetési egységekhez kötött (unit-linked) ügyletek sikeressége miatt (a nyugdíjakat is beleértve), amelyek éves összehasonlításban 30 százalékkal növekedtek. A kockázati életbiztosítás ugyancsak növekedett (a tavalyi év azonos időszakához képest 7 százalékkal).

A hitelportfóliók minősége nagyon jó, de ez hamarosan megváltozik - figyelmeztet Gombás Attila. A moratóriumban lévő ügyfelek még jó adósnak számítanak, kérdés viszont, mi lesz januártól, ha a most lélegzetvételhez jutó adósok továbbra sem tudnak törleszteni. Jelenleg 3 százalékos a K&H-nál a nem teljesítő hitelek aránya, a lakosságnál 5,6 százalékos, a vállalatoknál mindössze 1,2 százalékos az arány. Augusztus végéig az ügyfelek 57 százaléka lépett ki a moratóriumból, a lakossági ügyfelek 53, a vállalatiak 61, a mikrocégeknek pedig a 33 százaléka tett így.