A vállalatok 54 százaléka számít az orosz-ukrán konfliktus lezárására még ebben az évben, vagyis ebben viszonylag optimisták a várakozások.

A világgazdasági teljesítmény és a hazai cégek két országgal való gazdasági kapcsolata helyreállásának idejét ugyanis a vállalatok negyede nem tudja megítélni, azt pedig, hogy mikor várható a konfliktus vége, még többen, a cégek 38 százaléka nem tudja megbecsülni.

Bizakodásra ad okot, hogy a cégek több mint fele számít még idén az orosz-ukrán háború lezárására. Ezzel együtt még hatalmas a bizonytalanság – állapította meg Rajna Gábor, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Legalább két év szükséges a helyreálláshoz

A hazai vállalatok 61 százaléka szerint legalább két évbe fog telni, mire a világgazdaság eléri az orosz-ukrán konfliktus előtti teljesítményt, ebből 17 százalék gondolja úgy, hogy még 5 éven belül sem áll minden helyre. Arra pedig, hogy idén vagy jövőre megugorjuk a korábbi szintet, csak 12 százalék számít.

A hazai cégek Oroszországgal és Ukrajnával kiépített gazdasági kapcsolatainak jövője hasonló időtávon állhat helyre. A vállalatok 43 százaléka gondolja azt, hogy ehhez legalább két évre lesz szükség. Emellett míg 15 százalék azzal kalkulál, hogy idén vagy jövőre már visszatérnek a konfliktus előtti állapotok, a cégek 14 százaléka gondolja azt, hogy ez sosem fog bekövetkezni.