Amióta méri a K&H a társaságok növekedési várakozásait, az index értéke még sosem volt a negatív tartományban az elmúlt 7 évben, most viszont a legutóbbi negyedévben mért 6 pont helyett csak -2 ponton áll. A vállalatok saját kilátásaikat sokkal kedvezőtlenebbnek ítélik, viszont többen tekintenek bizakodóan a gazdasági környezetre, amit az olyan kedvezményes hitelprogramok, mint az NHP Hajrá is segítenek - írja közleményében a bank.

A 2 milliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező nem-állami nagyvállalatok aktuális helyzetükkel kapcsolatban nagyon borúlátók: a koronavírus-járvány következtében a cégek csökkenő árbevétel- és profitvárakozásokkal számolnak, emellett kevesebb beruházást terveznek. A jövőt tekintve még kicsit optimistábbak az előző negyedévhez képest: a gazdasági környezetre vonatkozó várakozásukat kifejező makrogazdasági részindex -10 pontról -3 pontra javult.

"A bizakodás annak is köszönhető, hogy jelenleg számos kormányzati döntés segíti a cégeket. Gondoljunk az egyes adófajták csökkentésére, valamint a kedvezményes hitelprogramokra, amelyek közül az egyik legnépszerűbb az NHP Hajrá" - magyarázta meg az eredményt Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Bár a korábbi negyedévben a K&H nagyvállalati növekedési index mindhárom cégméret kategóriában egyforma, 6 pontos várakozást mért, mostanra nem mutat egységes képet a vállalatok vélekedése a saját helyzetükre vonatkozóan. Inkább a kisebb cégek optimisták, a 2-4 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező cégek várakozásai az előző negyedéves 6 pontról "csak" 0 pontra mérséklődtek.

Ehhez képest a 4 -10 milliárd forint éves árbevétel közötti cégek várakozásai -3 ponton, a 10 milliárd forint éves árbevétel feletti nagyvállalatok pedig -8 ponton állnak. A szektorokat vizsgálva az ipar várakozásai az előző negyedéves 6 ponthoz képest a semleges kivárást jelentő 0 pontra mérséklődtek. Nem sokkal lemaradva a kereskedelem -2 ponton áll, ámde 7 pontról csökkentek erre a szintre. Legkevésbé továbbra is a szolgáltató szektor optimista, -5 pontos várakozással.