A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Négyéves működés után hamarosan tulajdonost válthat a Banco Popolare Hungary Zrt. Az olasz pénzintézet iránt négy hazai befektető csoport is érdeklődik - tudta meg a Napi Gazdaság -, de a tárgyalások még kezdeti fázisban vannak. A komoly érdeklődők között van a Wallis-csoport is - ők éppen egy évvel ezelőtt adták el a West LB utódjának számító Milton Bankot Demján Sándornak, amely azóta Gránit Bank néven működik.

Az olasz bank eladásának híre már egy éve felröppent. Akkor Simonyi Tamás, a KPMG kelet-közép-európai pénzintézeti tranzakciókért felelős vezetője konkrétan nem nevezte meg az olasz bankot, csak áttételesen utalt olyan pénzintézetekre, amelyek "megfelelő áron" kiszállnának a piacról. A Napi Gazdaság kérdésére Simonyi Tamás most sem kívánt részleteket elárulni, az olasz illetékes vezető pedig elérhetetlennek bizonyult.

A Banco Popolare a távol-keleti tulajdonban levő IC bank megvételével lépett a magyar piacra, de igazán megerősödni mindeddig nem tudott. Az átvételről szóló előzetes megállapodást 2006 októberében írták alá - akkor a hálózat a központi irodából és hat fiókból állt. Az adásvételt 2007 májusában véglegesítették, a Banco Popolare összesen 18,7 millió eurót fektetett be.

Ma mindössze tíz - hét budapesti és három vidéki - fiókkal rendelkezik, és piaci hírek szerint már a bankadó bevezetése előtt is jelentős veszteséget termelt havonta. Az olaszok a magyar mellett a horvátországi leánybank eladását is tervbe vették - értesülésünk szerint ezt az ügyletet nem Budapestről koordinálják.

A Banco Popolare Hungary az anyacég közlése szerint 2010 első kilenc hónapjában 183,5 millió eurós mérlegfőösszeg mellett 2,3 milliós veszteséget hozott össze az első félévi 1,2 milliós mínusz után.

A 2009-es évet mintegy 3,9 millió euróra növekvő veszteséggel zárta az olasz bank magyar leánya, miután az országot sújtó nehéz gazdasági helyzet rendkívüli módon visszavetette a hitelezést. Az akkori jelentéshez kiadott kommentár szerint a társaság a nullszaldó elérésére koncentrált volna 2010-ben hozzátéve, lehetséges, hogy ez a cél csak 2011-ben érhető el.

A honlapon és a hazai céginformációs adatbázisban a 2008-as magyarországi eredményről nem találtunk adatot, a tulajdonosváltás évére, 2007-re vonatkozó, a hazai cégbíróságnak leadott eredménykimutatás pedig a veszteség megugrását jelezte 2006-hoz képest. 2007-ben az adózott veszteség meghaladta a 4,5 milliárd forintot a 2006-os 99 millió után. (Ez akkori árfolyamon közel 18 millió eurónak felel meg.) A 2007-es veszteségnövekedésben a követelések utáni értékvesztés megugrása - 227 millió forintról 3,25 milliárdra - játszotta a főszerepet.