Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mindössze két hónapig örülhettek a Tesco áruházlánc dolgozói annak, hogy a kormány által januártól kötelezően kilenc forintról tizenöt forintra emelt, kilométerenként járó - a munkába járáshoz szükséges - utazásiköltség-térítést kapták kézhez a vállalattól - adta hírül a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete.

Már­ciustól, miután a kabinet törvénymódosítása lehetővé tette, hogy a munkaadó saját hatáskörben döntse el, a kilenc és a tizenöt forint közötti különbözetet is megadja-e a gépkocsival járó alkalmazottaknak, a Tesco úgy határozott, a továbbiakban megspórolja a hatforintos különbözetet.

Mindezt úgy, hogy erről nem egyeztettek a szakszervezetekkel, holott ezt a jogszabály előírja, amikor nagyobb létszámot érintő munkaügyi döntéseket hoz egy vállalat. Bubenkó Csaba elnök elmondta, hogy több vidéki egység dolgozói panaszkodtak a szakszervezetnél, mert nem értik, hogy kéthavi pluszjuttatás után miért döntött úgy a vállalat, hogy ezt a pénzt visszaveszi.

Holott számos városban a közigazgatási határon túlról érkeznek a munkába a dolgozók, akik például hétvégente, a vasárnap is jellemző reggel 6-tól este 10 óráig tartó nyitvatartási idő előtt és után nem tudják igénybe venni a közösségi közlekedést, csak autóval tudnak eljutni a munkahelyükre, ugyanakkor az irodai dolgozók, középvezetők körében még jellemzőbb a gépkocsihasználat. Rajtuk kívül azoknak is jár az utazásiköltség-térítés, akik munkarendjük miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudják igénybe venni a helyi közlekedést, továbbá a mozgáskorlátozottsággal élőknek és azoknak, akiknek bölcsődés vagy tízévesnél fiatalabb, iskolás gyermekük van.

Becslésünk szerint többezres nagyságrendű azon munkavállalók száma, akik a döntés miatt kisebb fizetésre számíthatnak márciustól - mondta Bubenkó.