Az autósok csaknem háromnegyede (74 százaléka) a rögzített áras, azaz 480 forintos üzemanyagot tankolja az autójába, további 10 százalékuk pedig időnként ezt választja – idézi a Népszava a Publicus Intézet felmérését. A többségnek az árstopos üzemanyag is drága: van, aki ritkábban használja az autóját, de olyan is, aki lassabban megy, hogy spóroljon A válaszadók csaknem kétharmada (63 százaléka) azzal is próbál spórolni, hogy ritkábban ül a volán mögé.

A közvélemény-kutatás alapján leginkább a hatvan év felettiek tankolnak államilag kötött árú üzemanyagot az autójukba (87 százalék), míg a legkevésbé a 30-44 év közöttiek élnek a lehetőséggel, de még ott is kétharmados ez az arány. Az autósok közel egyharmadának autóhasználatát nem befolyásolja az üzemanyagok ára: leginkább a fiatalok, a 30 év alattiak (44 százalék), illetve a szakmunkások (36 százalék) nyilatkoztak így.

A felmérés arra is rákérdezett, hogy az árstop esetleges megszűnése hogyan befolyásolná a gépkocsi-használatot: a válaszadók ötöde ebben az esetben sokkal ritkábban ülne volán mögé, a megkérdezettek fele viszont nem változtatna a jelenlegi szokásain.