Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vállalkozó család gyermeke veszi el Orbán Viktor miniszterelnök lányát, Orbán Ráhelt, a házasságkötést szeptember 7-én, szombaton tartják a vőlegény, Tiborcz István családjának birtokán. A Budapesttől 50, Felcsúttól mintegy 6 kilométerre, a Fejér megyei Csabdi határárban lévő Tükröspuszta egykor gróf Pálffy-Daun József gazdasága volt, a Tiborcz családhoz 1997-ben került, azóta fokozatosan alakították ki a mai, mintegy 40 hektáros lovas szabadidőparkot. Itt különböző lovas szolgáltatásokat nyújtanak (a bértartástól a lovastornáig), a vendégeket többek közt lovarda, lovaspálya, vendégház és ősfás liget várja, a tanya ideális helyszíne lehet céges és családi rendezvényeknek, köztük esküvőknek és születésnapoknak - derül ki a Tiborcz lovas klubot hirdető internetes oldalról. A lovas parkot és a közelében lévő Tiborcz tanyát a közelmúltban még eladásra hirdették meg tulajdonosai, összesen 420 millió forintért - írta július végén az Index, az azóta már az internetről eltávolított hirdetésre hivatkozva. A Tiborcz tanya egy hét hektáros, úszómedencés ingatlan, rajta egy 360 négyzetméteres, nyolcszobás házzal, ahol "ipari konyha", borozó és szauna is van. Ennek irányára 120 millió, míg a lovas tanyáé 300 millió forint volt.

Az 1986-os születésű Tiborcz István vezető tisztségviselője, az öttagú igazgatóság tagja az E-OS Innovatív Zrt.-nek (aminek jogelődje a Tiborcz résztulajdonában lévő ES Holding Zrt. volt, és idén júniustól Elios Innovatív Zrt.néven működik) - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Az energiahatékonyság javításával, az innovatív és zöld technológiákkal foglalkozó energetikai társaság többségi tulajdonosa a villamosenergia-kereskedéssel és -elosztással foglalkozó E-OS Energiakereskedő Zrt., ami 76 százalékos leányvállalata a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép Zrt.-nek.

A 2010-től E-OS Innovatív Zrt. néven működő cég először akkor vált szélesebb körben ismertté, amikor 2011-ben megnyerte - az LMP szerint vitatható módon - a Szegedi Tudományegyetem napkollektorok felszerelésére kiírt közbeszerzését 625 millió forintért, valamint az újszilvási, Magyarország első fotovoltaikus naperőművének kivitelezésére hirdetett tendert nettó 473 millió forintért. A cégadatokból kiderül, hogy az E-OS Innovatív Zrt. jelenleg kisebbségi tulajdonosa is - az újszilvási önkormányzat mellett - a villamosenergia termeléssel foglalkozó Újszilvási Naperőműpark Kft.-nek. Az E-OS Innovatív Zrt. nettó árbevétele 2012-ben mintegy 3,1 milliárd forintra nőtt az előző évi közel 2,8 milliárdról, osztalékot pedig tavalyelőtt 100 milliót, tavaly 200 milliót vettek ki a cégből a tulajdonosok.

A vőlegény Tiborcz István ügyvezetője és egyszemélyes tulajdonosa a gazdasági tanácsadó IBC-Projekt Kft.-nek, a cég márciusig Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven és pécsi székhellyel működött, márciustól a csabdi Tiborcz tanya a bejegyzett székhelye, a tulajdonostárs Hamar Endre pedig 2012 decemberében vált ki a cégből. A tanácsadócég nettó árbevételét tavaly 11,5 millió forintra növelte az előző évi 7,8 millióról, az adózott eredménye pedig 4,9 millióról mintegy 7 millió forintra bővült, amit év végén teljes egészében fel is vett osztalékként a két tulajdonos. Az üzlettárs Hamar Endre azóta az E-OS Innovatív Zrt.-ben tűnt fel, a 2013. januári közgyűlési iratok szerint a zrt.-ben - ahol Tiborcz igazgatósági tag - 22 százalékos tulajdonos jelenleg a Hamar érdekeltségében lévő, pécsi, üzleti szolgáltató és tanácsadó Green Investments & Solutions Kft.

Tiborcz István 2007 és 2009 között egyik ügyvezetője és tulajdonosa volt, a nem túl eredményesen működő BS Audit International Kft.-nek. A szerteágazó tevékenységet folytató cég többek közt önkormányzatoknak adott tanácsot a közvilágítás korszerűsítéséhez, a hatékonyság növeléséhez.

Temetkezés után gazdálkodnak Tiborczék

A Tiborczék családi cége az egykor temetkezési és kegyeleti szolgáltatásokat nyújtó, ma már mezőgazdasági, gazdasági és "máshova nem sorolt egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet" folytató, a család csabdi-tükröspusztai lovas parkjának címére bejegyzett ES Hungary Kft. A vállalkozás jelenlegi többségi tulajdonosa Orbán Ráhel vőlegénye, Tiborcz István, tulajdonosa még testvérei Tiborcz Eszter és Tiborcz Péter, valamint édesapjuk, Tiborcz Sándor. (Dr. Tiborcz Sándor orvos szakértőként dolgozott, ma már a Tiborcz tanyát igazgatja - írta korábban a Nyugat.hu, amelynek összeállítása szerint a vőlegény nagyapja, id. Tiborcz Sándor ismert szombathelyi sebész volt, akinek nevét a Markusovszky kórházban emléktábla és alapítvány is őrzi.) Az ES Hungary Kft. nettó árbevétele tavaly 25,6 millió forintra nőtt a 2011-es 15,9 millióról, az adózott eredménye pedig 5,9 millió forint volt tavaly, míg egy évvel korábban 6,1 millió.

Adatokért, nagyításért kattintson az ábrára!

A vőlegény testvére, Tiborcz Eszter - az Átlátszó.hu tavaly júliusi összesítése szerint - a bicskei állami (tíz évre titkosított) földbérletpályázat legnagyobb nyertese: 157 hektárnyi egybefüggő területet, a Fejér megyei bérletek 4,1 százalékát kapta meg húsz éves bérletre. A terület karnyújtásnyira van Tiborczék csabdi lovasklubjától. (Az Átlátszó portál szerint Bicskén a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak is van másodmagával birtokolt szántója.) A másik testvér, Tiborcz Péter 2006 és 2010 között a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt, jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai tanácsadója - írta az Átlátszó.hu.

Tiborcz Eszter 157 hektáros szántója melletti területen folytatott, engedély nélküli fakitermelésről idén februárban adott hírt a Népszabadság, augusztusban pedig arról tájékoztatta a lapot a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy nyomozás indult a Csabdi-Tükröspuszta közvetlen közelében eltulajdonított fák ügyé­ben. Az akácost a tulajdonosok tudta nélkül, géppel, nagy mennyiségben vágták ki; az ügyben az LMP országgyűlési képviselője, Lengyel Szilvia és a tulajdonosok tettek feljelentést. A Népszabadság megjelenése után a kupacokban felhalmozott fát ott hagyták. A Céginfo.hu adataiból kiderül, hogy Tiborcz Eszter 2008 decembere óta felügyelőbizottsági tag a Bicskei Erdőbirtokossági Társulásnál, valamint 1999 óta egyéni vállalkozó, vegyes gazdálkodással, valamint élelmiszer és alkoholmentes ital piaci kiskereskedelmével foglalkozik.

Tanácsadással is foglalkoznak

A szintén jogász végzettségű testvér, Tiborcz Péter 2010 márciusában hozta létre a Green Door Consulting Kft.-t, amelynek ügyvezetője is ő volt 2012 júniusáig, azóta édesapja, Tiborcz Sándor van e posztra bejegyezve a cégadatokban. A pátyi székhelyű vállalkozás honlapja szerint a zöld gazdaságfejlesztéssel érintett projektek, a környezetre hatást gyakorló vállalati, kommunális tevékenységek megfelelő információkkal és kapcsolatokkal (politikai és vállalati) történő támogatásában, a fejlesztések és eredmények közvetítésében kíván részt venni. A referenciák a honlapján nem találhatóak, azonban az interneten elérhető egy szerződés, amit a céggel és a Comp-let Party Service Kft.-vel kötött 2010 novemberében hat hónapra a fővárosi parkolócég, a Parking Kft. - 50 millió forint keretösszegben konferenciaszervezésre, pr- és marketingtevékenység ellátására. A Green Door alapítását követő évben, 2011-ben már 12,8 milliós nettó árbevételt ért el, 2012-ben azonban lecsökkent 4,1 millióra forgalma.

A Green Door társtulajdonos a budapesti székhelyű, számítógép-üzemeltetéssel és médiareklámmal foglalkozó Energosoft Kft.-ben, amelynek egyik ügyvezetője a vőlegény apja, Tiborcz Sándor. Az Energosoft másik, 50 százalékos tulajdonosa a számítógép és szoftver kiskereskedelemmel foglalkozó Professzionál Informatikai Zrt., amelyben igazgatósági tag a vőlegény testvére, Tiborcz Péter, de - a hatályos cégadatok szerint - tulajdonrésszel nem rendelkezik. Az Energosoftnak nem volt bevétele tavaly, míg a Professzionálnak nettó 932 millió forint.

Tiborcz Péter jelenleg kültag a Controldesign Kommunikációs Bt.-ben - derül ki a Cégadatokból.