A kormányváltás óta talán a legtöbbször tárgyalt téma a devizahitelesek kérdése - mondta el Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője mai sajtótájékoztatóján, amelyet a kormányüléssel párhuzamosan tartottak a képviselői irodaházban, amely mellett kisebb, 10-20 fős tüntető csoport tartja azon rendezvényét, amelyhez csatlakozva a hírek szerint Z. Kárpáti Dániel, a Jobbik szóvivője kora délután értékelni fogja a devizahitelesek ügyében hozott kormánydöntést.

Selmeczi Gabriella szerint most még nehéz megmondani, hogy a kormány melyik alternatívát fogadja el, azt a Fidesz támogatni fogja, a párt nem fogja elengedni a devizahitelesek kezét. A sok megoldás, amit eddig kínáltak sokaknak segített: a végtörlesztéssel 160 ezren éltek, az árfolyamgátba az érintettek harmada került és áll a Nemzeti Eszközkezelő is. Vannak tehát, akik valamelyik megoldással éltek, de még ez sem elegendő - mondta a képviselő.

A lakosság hitelállománya 2004. előtt 1220 milliárd forint volt, ennek 1,3 százalékát tette ki a devizahitel, amely 2010-re 6030 milliárd forint értékű lakáshitel-állományra nőtt. A Gyurcsány-Bajnai kormány egy ketyegő bombára ültette az adósokat és semmilyen segítséget nem adott, ráadásul eltörölte a lakástámogatási megoldásokat, mondván, hogy a devizahitelesek "sokba vannak" az államnak.

Ezt követően a gazdasági válság még nehezebb helyzetbe hozta a családokat. Selmeczi szerint ezek a pártok most sem akarnak megoldást nyújtani, a baloldali megállapodásban egy szó sincs a devizahitelesek megsegítéséről. Vagy nem akarnak vele foglalkozni, vagy nem akarják elárulni, mire készülnek - mondta a szóvivő.

Minden szempont: a társadalmi, gazdaság és pénzügyi stabilitásra vonatkozó következmények megvizsgálása után dönt majd a kormány - hangsúlyozta a szóvivő. Minden érintett elem megvizsgálásra kerül, azt várjuk, hogy felelősségteljes döntés szülessen - mondta Selmeczi.  A kormány olyan döntést hoz, ami segítséget hoz a devizahiteleseknek, de nem csak a devizahitelesekre, hanem minden magyar családra  figyelemmel kell lenni a döntésnél. A képviselő szerint a devizahiteles szervezetek véleménye eddig is eljutott az illetékesekhez. A Fidesz támogatja, hogy akinek a véleménye fontos, azok hallathassák a hangjukat.

A folyosói beszélgetésen kiderült: a kabinet csak a deviza alapú lakáshitelek megszüntetéséről és vélhetően azok átalakításáról dönt majd.

Ki kell vezetni a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket

Közben Varga Mihály az MTI-nek azt nyilatkozta: tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel a nemzetgazdasági miniszter. A kormány szerint "az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" ki kell vezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket. Szavai szerint a devizahitelekből fakadó helyzet olyan gazdasági és társadalmi kockázatot jelent, amellyel az ország hosszú távon nem tud együtt élni.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által felvázolt alkotmányos-jogi mozgástér széles, hiszen több olyan nemzetközileg ismert eljárás is van, amely a devizahitelekkel kapcsolatos problémákra megoldást jelenthet - közölte.

Varga hangsúlyozta: a kormány szándéka egyértelmű: egyrészt "az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket ki kell vezetni a hazai hitelpiacról, másrészt olyan helyzet létrehozása, amellyel a forinthitelt választók nem járhatnak rosszabbul, mintha a hitelfelvételkor devizakölcsönt vettek volna fel. A nemzetgazdasági miniszter ezen célok elérése érdekében tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel.