A Bonafarm-csoportnál több, egyenként milliárdos nagyságrendű beruházási program zajlik, ezek közé sorolható a bólyi gazdaság öntözésfejlesztési, illetve a sertéstenyésztési ágazat telephely fejlesztése - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Éder Tamás, a cégcsoport vállalati kapcsolatokért felelős és PR igazgatója. Emellett valóban foglalkoztatja a cégcsoportot egy komolyabb vágóhíd létrehozásában való részvétel - erősítette meg Éder, azt azonban nem részletezte, hogy a Bonafarm mellett ki venne még részt és milyen formában a projekt megvalósításában. Édert annak kapcsán kerestük, hogy Csányi Sándor elsősorban agrár- és élelmiszeripari beruházások finanszírozására csoportosítja át a július 18-án értékesített OTP Bank részvényekből származó 7,8 milliárd forintos bevételt. Ez a tőzsdei tranzakció meredek lejtőre küldte az OTP-árfolyamot, és nem kizárt, hogy tovább pakettet is eladott Csányi - további részleteket erről itt olvashat.

A Mohács mellé tervezett, korábbi hírek szerint legkevesebb évi egymillió darabos vágóhíddal kapcsolatos beruházás előkészítése mindenesetre zajlik, és a telekvásárlás is folyamatban van. Ez egyébként az ország egyik legnagyobb vágóhídja lehetne, amivel már régiós, sőt európai szinten is jegyzett vállalkozás lehetne a Bonafarm. Arról egyelőre szintén nincs még konkrétum, a beruházás korai fázisa miatt, hogy a cég részesül-e majd bármilyen önkormányzati támogatásban.

A sertéstenyésztési ágazat fejlesztése is a vágóhíd tervezett kapacitáskihasználtságát javítja majd. A cégcsoport már most is komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a Pick vágóhídját saját előállítású élősertéssel lássa el: ez évi 300 ezer sertést jelent jelenleg, aminek több mint felét az integrált termelők állítják elő. A Bóly Zrt., a Dalmand Zrt. illetve a Komárom-Esztergom megyei Fiorács Kft. jelenleg több mint 100 közepes méretű sertéstenyésztőt integrál, számuk a jövőben tovább bővülhet, miközben a cégcsoport sertés-előállító kapacitása is bővül. A mostani beruházás a sertéstenyésztés teljes vertikumát érinti a szaporítástól a hizlalás fejlesztéséig.

Korábbi hírek szerint amennyiben a tervezett egymilliós vágáskapacitású vágóhidat valóban megvalósítják, akkor a saját előállítású élősertés mennyiséget minimum megdupláznák.