Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a külföldi és magyar élelmiszerek közti különbséget vizsgálta, mi egészen másik ételek között kerestünk eltéréseket.

Különbséget tettünk két gyorsétteremlánc - a McDonald's és a Burger King - legismertebb burgere, a Big Mac és a Whopper között a tápanyagtartalmuk alapján. A Whopperben közel 588 kilókalória van, míg a versenytársában csak alig több mint 500, ám előbbi jóval - közel 60 grammal - nehezebb.

Whopper vs. Big Mac
Big MacWhopper
Energiatartalom (kcal)509588
Zsírtartalom (gramm)2632,7
Fehérjetartalom (gramm)2727,8
Szénhidráttartalom (gramm)4242,5
Cukortartalom (gramm)96,5
Rost (gramm)33,4
Össztömeg (gramm)219282
Forrás: Buksza, gyorsétteremláncok honlapja

Mivel nem azonos a két versenyző tömege, ezért a 10 dekánként érdemes nézni, mi van a két szendvicsben. Így kiderül, hogy a Big Mac 10 dekánként 2 grammal több fehérjét tartalmaz, ellenben 4 grammal több szénhidrát és 1,7 grammal több cukor van benne. A zsírtartalmat nézve lényegében egyenlő az állás, mindkét burgerben közel 12 gramm zsír van 100 grammonként. A rosttartalmuk pedig elenyésző, alig több mint 1 grammot tartalmaznak.

Whopper vs. Big Mag tápanyagtartalom 100 grammonként
Big MacWhopper
Energiatartalom (kcal)232208,5
Zsírtartalom (gramm)11,911,6
Fehérjetartalom (gramm)12,39,8
Szénhidráttartalom (gramm)19,215,1
Cukortartalom (gramm)4,12,3
Rost (gramm)1,31,2
Forrás: Forrás: Buksza, gyorsétteremláncok honlapja

Ha pedig arra kíváncsi, hogy hol találhatóak gyorséttermek az országban, az Index cikkében talál rá választ.