A Budapest Bankot (BB) idén eladják, ám a kormány még nem döntötte el, hogy aukció vagy IPO (első tőzsdei részvénykibocsátás) formájában oldják-e meg ezt a feladatot - mondta Zolnai György, a pénzintézet vezérigazgatója a bne IntelliNews régiós hírportál tudósítása szerint az EBRD londoni konferenciájának panelbeszélgetésén.

Jó lenne az IPO

Az biztos, hogy hamarosan eladják a bankot, a folyamat elején vagyunk, azon dolgozunk, hogy idén megtörténjen az értékesítés, de nincs határidő - fejtegette a bankvezér a bne újságírójának kérdésére felelve.

Látva a cseh GE-érdekeltség tőzsdei sikerét, a BB vezetősége az IPO tartaná jó megoldásnak. Az amerikai cég ottani leánya Moneta Money Bank néven folytatja pályafutását az IPO után.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ugyanezen a konferencián a bne tudósítása szerint azt mondta, hogy a kormány nyílt folyamatban kívánja értékesíteni a BB-t, amelyen nem részesíti előnyben a belföldi befektetőket. Az bank állami tulajdonrésze zsugorodni fog - felelte a régiós hírportál kérdésére válaszolva.

Nem kellett az MKB

A magyar bankszektor túljutott a 2010 után bevezetett új adók és egyéb intézkedések időszakán, amely sok pénzintézetet veszteségessé tett az elmúlt években. Látjuk a fényt az alagút végén, új üzleti környezetben tevékenykedünk, amely pozitív a bankoknak és ösztönzi a növekedést - fejtegette Zolnai a tanácskozáson.

Graeme Hutchison, az EBRD helyi képviselője jelezte, hogy a fejlesztési bank új stratégiájának jegyében aktívabbak lesznek a befektetések terén közvetlenül és alapokon keresztül is. Ugyanakkor annak ellenére, hogy a kormány felvetette a lehetőséget, az EBRD visszautasította, hogy részesedést vásároljon az MKB-ban, mivel átláthatatlannak tartja annak új tulajdonosi hátterét.

Kinél van a bank?

A bne megjegyzi, hogy egyes állítások szerint az utóbbi pénzintézetet a Magyar Nemzeti Bank befektetési alapjainak adták el a múlt hónapban. A tranzakciót vizsgálja az Európai Bizottság. Hornung a Portfólión megjelent cikk szerint a londoni tanácskozáson az MKB eladásával kapcsolatosan annyit mondott, hogy az EU felügyeli a folyamatot és ha valami olyan tényező merül fel, amit törvénytelennek tartanak, közbe fognak lépni.

Hutchison lehetségesnek tartotta, hogy az EBRD befektessen a Budapest Bankban. Mint mindig, most is üzleti megfontolások alapján fogják meghozni az ezzel kapcsolatos döntést - tette hozzá a bne újságírójának kérdésére felelve.