A cég egy új, több mint nyolcezer négyzetméteres gyáregységet hoz létre, miközben a jelenlegi üzem is tovább működik. A beruházással a termelési terület megduplázódik. A British American Tobacco több mint 20 éve van jelen Magyarországon, 1992-ben vásárolta fel a Pécsi Dohánygyárat. A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. mintegy 700 alkalmazottat foglalkoztat, és az ország vezető dohányipari vállalata, valamint Magyarország legnagyobb dohányipari befektetője.

A nyugat-európai szintű, versenyképes pécsi gyár, ma már több mint 30 piacra termel, és termékei 65 százalékát exportálja. A dohányvertikumban betöltött szerepének köszönhetően jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság, a foglalkoztatottság és a mezőgazdaság erősítéséhez. A Magyarországon megtermelt dohány jelentős részét felvásárolja. A magyar vállalat 1992 óta összesen több mint 45 milliárd forintnyi termelőberuházást hajtott végre.

A pécsi dohánygyár első modernizációs fázisa 1994 elejéig tartott. A beruházás eredményeként a gépek átlagéletkora 20-30 évről 2-3 évre csökkent és a gyár termelési kapacitása jelentősen növekedett. A technikai fejlesztések által emelkedett a termékek minősége, javultak a munkavégzés és a biztonság feltételei.

A 2000-es évekre a gyár a BAT régiós szinten szerveződő európai ellátási láncának tagjává vált. 2009-ben a piacok feletti tervezési struktúra kialakításával a kapacitások optimális összehangolása, komplexitás-csökkentés és átlátható működőtőke-kezelés folyt a pécsi gyárban.

Mivel a vállalat különös hangsúlyt fektet az innovációra és megújulásra is, 2011-ben belépett az egyéb dohánytermékek piacára is. A gyárban, ahol közel 430 munkavállalót foglalkoztatnak, a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére is folyamatos fejlesztések és beruházások zajlottak.

A vállalat rövid távú céljai között szerepel az, hogy a pécsi üzem a nyugat-európai régió legjobb komplex termékportfóliójával rendelkező, versenyképes dohánygyárává váljon, ezért folyamatos lépéseket tesz a növekedés elősegítése, valamint a termelékenység és a fenntarthatóság javítása érdekében.

A nyilvános céginformációs adatok szerint a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. tavaly 148 milliárd forintos nettó árbevételt könyvelt el, 18 milliárd forinttal többet, mint 2011-ben. Ugyanakkor mérleg szerinti vesztesége tavaly 4,25 milliárd forint volt a 2011-es 3 milliárd forintos mínuszt követően. A kft. saját tőkéje a 2011-es 3,2 milliárd forintos szintről 2012-ben 30,7 milliárd forintra emelkedett.