A kormány a következő három évben összesen 15 százalékos béremelést ígér az állami tulajdonban lévő cégeknél.

A postások 8 százalékos emelést harcoltak ki tavaly, idén 4 százalékos bérfejlesztést kapnak júliustól, és további egyszeri juttatásokat, idén összesen 300 ezer forintot - de így is rosszabbul keresnek majd, mint a többi állami vállalat dolgozója a szakszervezet szerint. Egy kézbesítő sokéves gyakorlattal nettó hatezer forintos emeléssel 159 ezer forintos fizetést vihet majd haza júliustól. A postások jövő januártól 9 százalékos, 2023-tól pedig 2 százalékos emelést kaphatnak.

A MÁV-nál idén egyetlen forinttal sem nő a dolgozók alapkeresete, de többször egyszeri juttatást kaphatnak, idén összesen 600 ezer forintot. Majd 2022 januárjától 10 százalékos, 2023-tól legalább 5 százalékos béremelésre számíthatnak a vasútnál dolgozók.

A villamosenergia szektorban egyelőre csak egyeztetnek, a hulladékgazdálkodási cégeknél pedig még tárgyalni sem kezdtek az idei bérekről.

A szolgáltató szektorban mintegy 150 ezer ember dolgozik, közülik eddig 50 ezer ember kimaradt a bérfejlesztésből, ők még mindig nem tudják, hogy idénre és a következő évekre mekkora bérfejlesztésben fognak részesülni - mondta el Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az RTL Híradónak.

A kormány nem válaszolt a híradó kérdésére, hogy mikor kaphat fizetésemelést minden állami vállalat dolgozója, annyit közölt a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala, hogy "csaknem 200 kisebb cégnél, az éves bérfejlesztés a 2021-es üzleti terv alapján, önerőből történik".