Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Február végéig a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programjában 2519 hitelügyletet kötöttek a bankok 77 milliárd forint értékben. A banki források szerint az összeg mostanra már meghaladhatta a keret felét. A szerződések közel kétharmada esetében a hitelhez állami kamattámogatást (zöld csok) is igénybe vettek az adósok. Február 28-án a ténylegesen ki is utalt zöld hitel állománya 22 milliárd forintot tett ki, mivel a szerződések nagyobb része építés előtt/alatt álló ingatlanokra szólt.

Nem is csoda, hogy ekkora az érdeklődés a fix, 2,5 százalékos, akár 70 millió forintos kölcsön iránt, hiszen piaci alapon a nagy kamatemelkedések után már sokkal drágábban lehet csak lakáshitelhez jutni. Aki tehát eladó ingatlant keres, és hitelből akar vásárolni, annak a zöld hitel kivételesen jó lehetőség.

A hiteligénylők rohamát és a keret rövidesen várható kimerülését látva a zöld hiteleket folyósító bankok már behúzták a féket. Van, amelyik leállítja az új hiteligénylések befogadását, más pedig arra figyelmeztet, hogy csak akkor tud szerződést kötni, ha marad még addigra a keretből.

A Bank360.hu információi szerint az Unicredit nem fogad be hitelkérelmeket március 29-étől az új zöld hitelekre, a termék további értékesítését felfüggeszti. Az intézkedés nem érinti azokat az ügyleteket, amelyekhez március 28-áig megkötött, az UniCreditet, mint hitelnyújtót tartalmazó adásvételi szerződést nyújtanak be. Ezeket az ügyleteket a fenti határidőt követően még be lehet nyújtani, legkésőbb április elsejéig.

A Raiffeisen Bank honlapján már olvasható egy figyelmeztetés a zöld hitel keretének várható kimerüléséről. A bank azt írja: Felhívjuk Ügyfeleink figyelmét, hogy amennyiben a Zöld Otthon Program (ZOP) keretében igényelhető terméket szeretnének igényelni, az igénylés benyújtása előtt érdeklődjenek a legközelebbi Raiffeisen bankfiókban, mivel a Bank rendelkezésére álló, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott támogatási keret hamarosan kimerül.

A Raiffeisen felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy a bank az MNB által meghatározott keretösszegen felül nem köteles finanszírozni azokat a már befogadott igényléseket, amelyeket még nem írták alá. A zöld hitel keretein belül igényelhető lakáshitelekhez 200 milliárd forint keretösszeget biztosít a bankszektor számára az MNB. A programban igényelt hitelösszeg biztosításához szükséges az aláírt kölcsönszerződés - ennek alapján az MNB igazolja vissza a keret rendelkezésre tartását – áll a Raiffeisen közleményében.

Az OTP weboldalán is az alábbi figyelmeztetés olvasható zöld hitelekről: „Az Ön által igényelt hitelösszeg biztosításához aláírt kölcsönszerződés szükséges, amely alapján az MNB visszaigazolja a keret rendelkezésre tartását. A Magyar Nemzeti Bank keretösszegén felül az OTP Bank nem köteles finanszírozni a már befogadott, de aláírt kölcsönszerződéssel még nem rendelkező OTP NHP Zöld Otthon Lakáshitel igényléseket.”

Aki még az utolsó pillanatokban élni akar a megemelkedő lakáshitelkamatok mellett különösen kedvezővé vált zöld hitellel, annak a sietség mellett érdemes vigyáznia is, mert ha nem sikerül betartani a speciális elvárásokat, akkor nem kapja meg a hitelt, vagy később kerül sokba a hiba – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Frissítve:

A K&H továbbra is befogad zöld hiteleket, csak amennyiben a hitel szerződéskötéséig elfogy az MNB által biztosított keret, abban az esetben a zöld hitel kondícióit nem tudják garantálni. A pontos információk itt találhatóak.